Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Un investitor american a prezis care monedă va ”provoca” dolarul

4 oct. 2016,, 01:00   Externe
5348 0
Американский инвестор рассказал, какая из валют "бросит вызов" доллару
Foto: gazeta.ru

Includerea yuanului în coşul de drepturi speciale de tragere (DST) al FMI va fi în favoarea valutei chineze, consideră investitorul american Jim Rogers.


El a menţionat acest fapt într-un interviu pentru RT.

„Yuanul actualmente este una dintre cele mai importante valute în lume, de aceea, a fost inclus în coş. Dacă vă amintiţi, cu cincisprezece ani în urmă nimeni nu ştia că există o astfel de valută chinezească. Ea a crescut foarte mult şi pe viitor importanţa ei va spori... Astăzi yuanul este una dintre valutele mondiale dominante”, a spus Rogers.

Anterior, Consiliul executiv al FMI a aprobat decizia privind includerea yuanului în coşul de DST la finele lunii noiembrie 2015. Decizia a intrat în vigoare la 1 octombrie curent. Rata yuanului în coş va constitui 10,92%, mai mult decît rata lirei sterline britanice (8,09%) şi yenului (8,33%). Întîietatea o va menţine dolarul SUA – 41,73%, pe locul doi este moneda euro cu 30,93%.

Unica valută în stare să conteste statutul dolarului ca valută globală de rezervă este yuanul, consideră Rogers. Substituirea liderului pe piaţa valutară nu se va produce în curînd, dar yuanul „se mişcă foarte repede”.

„Dolarul nu este nici pe departe ireproşabil. Yuanul are acum problemele sale şi principala dintre ele este imposibilitatea procurării sau cumpărării lui, blocarea acestei valute. În curînd însă totul se va schimba şi yuanul, probabil, va arunca mănușa dolarului”, a declarat Jim Rogers.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?