Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce în 2016 parcul auto din Moldova continuă să se învechească

29 sep. 2016,, 13:15   Ştiri Auto
8616 3
Почему в 2016 году автопарк Молдовы продолжает стареть
Foto: noi.md

Vînzările noilor autoturisme în Moldova în 2016 s-au redus cu 25% față de perioada de pînă la criză.


Anul 2016, deocamdată, este însoțit de căderea cererii, înrăutățirea situației pe piața mașinilor second hand, precum și de capturarea pieții de automobilele cu numere străine și învechirea generală a parcului auto din Moldova.

Cu ritmuri și mai accelerate continuă să se reducă importul în Moldova a mașinilor accizate de toate vîrstele. Dacă din ianuarie pînă în august 2014 au fost aduse și vămuite 19 374 de autoturisme (anul fabricării 2005-2015), atunci din ianuarie curent au fost importate doar 12 279 de automobile cu plata accizelor. Altfel spus, dacă comparăm piața mașinilor accizate de toate vîrstele cu 2014, atunci, timp de doi ani, scăderea a constituit aproape 40% (!!!)

Pe acest fundal, cîte 100-150% pe an, în Moldova se majorează numărul de mașini cu numere străine, care circulă „temporar” pe drumurile Moldovei, o perioadă nelimitată de timp. La acest paradox contribuie prevederea destul de liberală (sau mai degrabă, mioapă) privind „vinietele”. Dacă vorbim despre vîrsta acestor mașini, atunci în cadrul legal moldovenesc nu există nicio restricție. În practică reiese că reducerea importului mașinilor accizate și, respectiv, a capacității de cumpărare, poate avea multe consecințe neplăcute pentru noi toți, dar și pentru piață.

În țară crește în proporții catastrofale numărul mașinilor vechi, care demult trebuie aruncate la gunoi, din cauza vîrstei și stării tehnice deplorabile. Despre ce standarde ale securității ecologice EURO poate fi vorba?

Ponderea automobilelor de deferite vîrste în structura importului de mașini în 2016
(cu excepția importului temporar al automobilelor cu numere străine)




Dacă lucrurile vor continua așa, atunci putem presupune că situația cu importul mașinilor accizate în Moldova se va înrăutăți. Completarea slabă a parcului auto cu automobile noi înseamnă că asupra numărului actual de autoturisme în țara noastră va cădea o și mai mare povară a transportului de pasageri. Totodată, stațiile de deservire tehnică și furnizorii de piese de schimb vor avea un volum mai mare de lucru.

18 cel mai bine vîndute mărci de automobile noi în ianuarie-august 2016:
Locurile 1-5

În primele cinci branduri, ce ocupă peste 60% din importul total de automobile noi, lider este Dacia, care a vîndut anul curent 207 de Logan sedan (primul loc în clasa sa), 69 de mașini de teren Duster (locul 5), 60Logan MCV (locul doi), 43 minivanuri Dokker (primul loc) și Dacia Sandero (locul 8).

Locurile 6-10


În următorul Top 5 cel mai bine vîndute mărci, lider este brandul legendar Suzuki, care a vîndut, din ianuarie pînă în august 2016, 82 de mașini de teren Vitara (locul 3 în clasa crossover) și cîte 5 automobile Suzuki Baleno și Suzuki Swift. În a doua jumătate a anului, a venit în ajutor și noul Suzuki SX4 C-cross.


Locurile 11-18

Printre următoarele opt branduri, ce ocupă circa 15% din volumul importului mașinilor noi, pe primul lor se situează brandul premiul Volvo, care a vîndut în Moldova în acest an34 de mașini de teren de lux Volvo XC90 (locul 5 în clasa Premium SUV),18 crossovere clasa premium Volvo XC60 (locul 7 în această clasă), precum și 3 sedanuri de luxVolvo S60. Anul acest, în ajutorul S60 a venit modelulVolvo S80.

Materialul a fost pregătit de Serghei Solomonov, în baza datelor ÎS „Registru”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?