X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Autoritățile au găsit soluția pentru apa necalitativă din Moldova (VIDEO)

27 sep. 2016,, 12:55   Societate
3195 1

Foto: gazetadesud.md

Lipsa apei calitative și a sanitației continuă să fie o problemă gravă cu care se confruntă populația din Moldova.


Pentru a soluționa aceste probleme acute, Ministerul Mediului, în colaborare cu Ministerul Sănătății, vor implementa pînă în 2025 „Protocolul privind apa și sănătatea în Republica Moldova”, relatează NOI.md.

Principalele obiective ale acestui protocol constau în facilitarea accesului la sisteme îmbunătățite de apă potabilă și sanitație pentru populația Moldovei, reducerea incidenței bolilor condiționate de apă și un management bun al apelor.

„Circa 620 de mii de cetățeni moldoveni încă nu au acces la apă potabilă de calitate, iar peste un milion de moldoveni nu sînt conectați deloc la sisteme îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare. Ne-am propus să asigurăm, pînă în anul 2025, crearea condițiilor pentru distribuirea apei potabile de calitate în toate instituțiile pentru copii; să reducem pînă la 20% probele de apă potabilă neconformă la parametrii chimici de bază și pînă la 5% probele neconforme la parametrii microbiologici. Reducerea cu 20% a numărului de izbucniri epidemice prin boli infecțioase; trebuie să asigurăm accesul la sisteme durabile de apă potabilă în toate instituțiile preșcolare și în circa 75% să asigurăm acest acces pentru toată populația țării”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Toate aceste obiective urmează a fi realizate pe parcursul anilor 2016-2015, iar pentru perioada imediat apropiată, pînă în 2017, este preconizată modernizarea și construcția stației de tratare a apei brute la Cahul, Ungheni, Soroca, Fălești, Nisporeni și municipiul Chișinău.

„Dezideratul nostru este asigurarea, pe cît este posibil, a cetățenilor țării cu apă din Prut și din Nistru, apă filtrată, de calitate. Toate proiectele mari de aducțiune cu apă vor fi realizate pe bazinele acestor două rîuri”, a subliniat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Pentru implementarea proiectului „Protocolul privind apa și sănătatea în Republica Moldova” sînt necesare surse financiare în sumă de aproximativ 11 miliarde de lei, bani ce vor veni din partea finanțatorilor locali și celor internaționali precum BERD, BEI, Uniunea Europeană și altele.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?