Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Guvernatorul Carolinei de Nord decretează stare de urgență

22 sep. 2016,, 10:40   Externe
2107 0

В американском городе Шарлотт ввели режим ЧП из-за беспорядков
Foto: ria.ru

Guvernatorul statului american Carolina de Nord a decretat stare de urgență miercuri în urma violențelor care au continuat în a doua noapte la Charlotte, unde o persoană rănită de un glonț se află "în stare critică", relatează AFP și DPA.


"Am decretat stare de urgență și am luat inițiativa de a desfășura Garda națională și poliția rutieră pentru a ajuta poliția locală la Charlotte", a scris Pat McCrory pe contul său de Twitter.

Pentru a doua noapte consecutiv, manifestațiile de miercuri seara au fost marcate de violențe între poliție și mulțimea indignată de moartea unui negru ucis de un polițist.

Primăria a anunțat că un bărbat fusese rănit de un glonț și care se află "sub asistență respiratorie, într-o stare critică", dar care "nu a decedat" după ce își exprimase regretul că acesta ar fi murit în cursul unor violențe "între civili".

Un jurnalist AFP prezent în fața hotelului Omni Charlotte, unde se desfășura manifestația, a văzut un om căzînd, în mod evident rănit de un glonț și sîngerînd în mod abundent.

Violențele au început cînd cîteva sute de manifestanți au spart geamuri și au lansat proiectile împotriva forțelor de ordine care au făcut atunci uz de gaze lacrimogene, potrivit reporterului AFP.

Motivul mâniei manifestanților este moartea lui Keith Lamont Scott, un bărbat negru de 43 de ani, care a fost marți victima unei erori flagrante, potrivit lor.

Conform poliției, Scott a fost împușcat mortal atunci când a refuzat să-și lase pistolul din mînă. Rudele lui afirmă dimpotrivă că el nu avea în mînă decît o carte.

La locul dramei s-au adunat miercuri responsabili religioși, militanți ai unor asociații pentru drepturilor negrilor și vecini.

Arma este o "minciună", a declarat pentru AFP Taheshia Williams, o localnică, a cărei fiică studiază în aceeași școală cu unul dintre copiii lui Scott. "Ei au luat cartea și au înlocuit-o cu o armă. Acest om era așezat aici în fiecare zi, așteptînd ca fiul său să coboare din autobuz", adaugă ea.

Moartea lui Keith Lamont Scott, în contextul unor recente fapte similare în alte orașe americane, i-a determinat pe localnici să protesteze începînd de marți seara. Dar manifestația, inițial pașnică, a degenerat și 16 membri ai forțelor de ordine au fost răniți, potrivit poliției, precum și un număr nedeterminat de manifestanți, conform presei locale.

Brentley Vinson, agentul de poliție care a ucis victima, el însuși negru, a fost suspendat în așteptarea rezultatelor unei anchete administrative. El făcea parte dintr-un grup de polițiști mandatați pentru arestarea unui suspect.

Keith Lamont Scott, care nu era persoana urmărită, se afla într-o mașină în parcarea unui imobil. Agenții i-au ordonat în mai multe rînduri să lase jos arma, potrivit poliției.

"În pofida acestor somații orale, el a ieșit din mașină cu o armă în mînă", a relatat șeful poliției din Charlotte.

Primarul orașului, Jennifer Roberts, a invitat locuitorii urbei la calm și a promis o "anchetă completă".

Tensiunile rasiale au reizbucnit în SUA după doi ani printr-o succesiune de erori și violențe polițienești comise adesea față de oameni de culoare neînarmați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?