Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cei doi candidați din turul doi al prezidențialelor, în viziunea lui Valeriu Ostalep (VIDEO)

20 sep. 2016,, 17:30   Politică
14407 16

Cei doi candidați din turul doi al prezidențialelor, în viziunea lui Valeriu Ostalep
Foto: noi.md

Candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent sînt liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.


De această părere este Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, care a declarat într-un interviu pentru NOI.md că în cazul lui Marian Lupu va fi utilizat tot aparatul administrativ de care dispune partidul, iar Igor Dodon ar avea de cîștigat pe fundalul „gafelor enorme ale celorlalți candidați care nu au strategii de promovare”.

„Dmitrii Ciubașenco are tactica lui, dar nu cred că azi putem spune că el are șanse mai mari decît Dodon. Pe dreapta, este absolut imposibil de înțeles coerența candidaților de pe acest segment. Ba își transmit replici unul altuia, ba selectează un candidat comun, ba nu. Ba unul e pentru unire cu România, ba nu. Pentru mine este de neînțeles la ce aspiră acești oameni. De Ghimpu și de liberali în general nu vorbesc, pentru că sînt convins că mai mult de un procent nu va obține. Pentru mine este o satisfacție că noi vom avea posibilitatea la alegeri să vedem ponderea unionismului din Republica Moldova. Vom vedea cît o să ia Ghimpu și Guțu. Acum nici Maia Sandu, nici Leancă nu are ce căuta în politica din Republica Moldova. Nu vad nicio șansa pentru ei ca sa poată convinge mai mult de 3 % dintre alegători”, susține Ostalep.

Întrebat cum ar trebui să procedeze liderul PAS, Maia Sandu, și liderul PPDA, Andrei Năstase, care intenționează să identifice un singur candidat dintre ei doi, Ostalep a spus că nu crede în politica colectivă.

„Este o invenție care nu are sorți de izbîndă și nu am auzit așa inițiative că trei sau patru politicieni ar trebui să se așeze să aleagă un candidat comun. În cazuri excepționale, cînd există două persoane cu aceleași viziuni și care se simpatizează și fac o echipă, putem discuta despre un anumit candidat, dar trebuie să fie figuri egale. Nu cred că Năstase sau Sandu îi consideră figuri egale pe ceilalți parteneri ai lor. Și această stîngăcie demonstrează că nu-i putem considera politicieni serioși. Dacă voi de la bun început nu vă puteți înțelege, dar pretindeți la funcția de președinte și trebuie să rezolvați problemele țării, trebuie să aveți viziuni cu adevărat serioase”, a opinat Valeriu Ostalep.

Cît privește credibilitatea sondajelor care sînt făcute publice înainte de alegeri, Valeriu Ostalep susține că nu sînt credibile. Asta deoarece rezultatele acestora sînt în mare măsură influențate de persoanele care le finanțează, dar și din cauza lipsei de independență a celor care le organizează. „Nu putem să spunem că este vorba chiar de deosebiri radicale. Adică cineva care este creditat cu 20 % are un 1% sau viceversa. Dar la fiecare două săptămîni în timpul campaniei noi vedem cifre care se deosebesc enorm și, din acest considerent, pentru mine, ca om care analizează evenimentele politice, aceste sondaje nu prezintă absolut niciun interes”, a remarcat Ostalep.

Pînă în prezent CEC a înregistrat 4 candidați la alegerile oficiale. Este vorba de Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă și Andrei Năstase.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?