Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Pușcaș: Unicul temei pentru invalidarea alegerilor prezidențiale este falsificarea lor

19 sep. 2016,, 12:59   Politică
7124 2

Foto: noi.md

Ca și în cazul altor tipuri alegeri, unicul temei pentru invalidarea alegerilor prezidențiale din acest an ar fi fraudarea acestora. Precizarea a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș într-un interviu pentru NOI.md.


În opinia expertului, riscul declarării nulității alegerilor persistă, dar el nu are nicio legătură cu decizia controversată a Curții Constituționale din 4 martie curent, cînd a fost restabilit dreptul cetățenilor de a-și alege direct președintele.

„Unii spun că boicotează alegerile, argumentînd prin faptul că, chipurile, acea hotărîre nu e corectă. Eu la fel o consider incorectă, dar ea a intrat în vigoare și e obligatoriu să fie executată. Dacă acțiunile întreprinse de concurenții electorali și organele statului vor fi bazate pe lege, alegerile vor fi recunoscute legale. Nicio problemă nu poate exista. Trenul deja a plecat. Efectele juridice care apar în rezultatul hotărîrii CC nu pot fi combătute în baza aceleiași hotărîri. Pot fi combătute doar dacă vor fi încălcările respective, vor fi violate alte norme de drept. Nici Parlamentul nu mai poate revedea această decizie, pentru că au expirat toate termenele. Ca să fie operate modificări în Parlament, cum spun unele voci, e necesar minimum un an”, a explicat Victor Pușcaș.

Constituționalistul mai este de părere că îndemnul unor formațiunii politice la boicotarea alegerilor prezidențiale este neîntemeiat și chiar ilegal. Potrivit lui Victor Pușcaș, Comisia Electorală Centrală trebuie să adopte toate măsurile pentru a descuraja astfel de tendințe.

„Boicotarea nu e prevăzută de legislație. Nu trebuie să admită așa ceva întîi de toate CEC. În cazul referendumului din 5 septembrie 2010, CEC a admis boicotarea de către trei partide și, de fapt, a răsturnat referendumul. În toate țările lumii cetățenii sînt amendați dacă nu se prezintă la scrutinele electorale, dar la noi invers”, a conchis Pușcaș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?