X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

În Moldova a fost anulată aplicarea obligatorie a ştampilei de către companii

19 sep. 2016,, 11:00   Business
7820 2
В Молдове отменена обязательность применения печати компаниями
Foto: mail.ru

În Moldova au intrat în vigoare amendamentele la legislaţia în vigoare care prevăd anularea aplicării obligatorii a ştampilei de către companii, comunică NOI.md.


Amendamentele, aprobate anterior de Parlament şi publicate în Monitorul Oficial, prevăd explicit dreptul selectiv al antreprenorilor de a utiliza şi/sau a aplica ştampila în activitatea lor.

Este stipulat că întreprinderile şi antreprenorii nu sînt obligaţi să dispună de ştampilă proprie şi să o aplice pe documente de orice tip. În cazul în care legislaţia prevede necesitatea aplicării ştampilei de către întreprindere sau antreprenor, cerinţa se consideră executată dacă documentul este semnat de persoana care a fost abilitată în acest scop de întreprindere sau de antreprenor.

Proiectul de lege este orientat spre ameliorarea climatului de antreprenoriat, mediului investiţional local şi promovarea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că noi trăim în epoca tehnologiilor informaţionale şi ştampila nu mai este în stare să securizeze contractele şi alte documente. Decizia privind anularea aplicării obligatorii a ştampilei a fost prevăzută de Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020.

Ministerul Justiţiei a indicat că, ţinîndu-se cont de dezvoltarea tehnologiilor moderne, ştampila aplicată pe document nu mai garantează autenticitatea lui, în legătură cu aceasta, sigiliul umed este de prisos şi trebuie substituit cu alte metode de identificare. Ştampila este, de asemenea, una dintre barierele netarifare pentru comerţul transfrontalier şi complică procesul exportului şi implementării Acordului privind comerţul aprofundat şi atotcuprinzător RM-UE.

Anterior, existenţa ştampilei era obligatorie pentru înregistrarea întreprinderii, iar preţul ştampilei constituia 30% din suma totală de 1424 de lei, necesară pentru iniţierea afacerii în Moldova.

La elaborarea proiectului de lege a fost analizată experienţa în acest domeniu a ţărilor europene (Angliei, Franţei, Olandei, Germaniei, Belgiei), precum şi a SUA. Exemplul lor demonstrează că anularea aplicării ştampilei va facilita dezvoltarea antreprenoriatului şi va contribui la dezvoltarea comerţului local şi transfrontalier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?