Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova a renunţat la preşedinţia CSI

16 sep. 2016,, 09:45   Politică
7282 17
Молдова отказалась от председательства в СНГ в 2017 году
Foto: mail.ru

Republica Moldova a renunţat la preşedinţia CSI în anul 2017.


Despre aceasta a anunţat joi, la Moscova, consilierul preşedintelui Rusiei, Iurii Uşakov, care a făcut declaraţii pentru presă.

Comentînd agenda de lucru a Summit-ului şefilor statelor CSI, care va avea loc vineri în Kârgâzstan, el a spus că, la Summit, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va vorbi despre priorităţile preşedinţiei CSI în anul 2017.

"Aceasta pentru că Moldova, care trebuie să preia preşedinţia după principiul rotaţiei, a renunţat la ea. După Moldova e rîndul Rusiei", a spus Uşakov.

Potrivit lui, printre priorităţile de care va vorbi Putin se numără consolidarea eficienţei structurilor CSI, sporirea autorităţii Comunităţii în lume, combaterea terorismului.

Consilierul preşedintelui Rusiei a mai spus că la summit-ul jubiliar al şefilor statelor CSI nu vor participa toţi preşedinţii ţărilor din Comunitate. La summit nu vor participa preşedinţii Turkmenistanului şi Uzbekistanului, care, în ultimul an, şi-au înrăutăţit relaţiile cu Kîrgîzstan din cauza unor litigii teritoriale. Ucraina va fi reprezentată de ambasadorul său în Kîrgîzstan, iar Moldova - de prim-ministrul Pavel Filip. Ziarul de guvern "Rossiyskaia gazeta" menţionează că, "potrivit Constituţiei Moldovei, prim-ministrul este prima persoană a republicii". În realitate, preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să participe la summit deja al doilea an consecutiv.

La finele summit-ului de la Bişkek, şefii statelor vor semna o declaraţie în legătură cu jubileul CSI, unde vor fi prezentate rezultatele activităţii şi vor fi trasate obiectivele de dezvoltare ulterioară. Participanţii la summit vor semna un document privind combaterea comună a terorismului şi a pericolului drogurilor. Totodată, se preconizează ca anul 2017 să fie declarat Anul familiei în CSI, iar anul 2018 - Anul culturii.

"CSI a devenit o platformă importantă pentru integrarea statelor participante. Formarea Comunităţii în timpurile grele a contribuit la soluţionarea unor probleme dificile. Crearea CSI a determinat dezvoltarea atît a cooperării politice, cît şi a celei comercial-economice", a subliniat Uşakov.

El a recunoscut că Georgia a ieşit oficial din componenţa CSI, iar Ucraina a anunţat că intenţionează să iasă din Comunitate şi nu mai plăteşte cotizaţiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?