Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE planifică să creeze o armată proprie pînă în anul 2018

14 sep. 2016,, 21:00   Externe
3148 2

ЕС планирует создать собственную армию к 2018 году
Foto: dcnews.ro

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut miercuri discursul său anual privind situaţia Uniunii Europene, în care a afirmat că UE nu este în pericol de dezintegrare din cauza Brexitului, informează Sky News și BBC News.


Jean-Claude Juncker şi-a început discursul susţinut în faţa Parlamentului European prin a sublinia că UE „nu are destulă unitate” adăugînd că instituţia pe care o conduce „nu intenţionează să distrugă naţiunea-stat”. El a subliniat că UE trebuie să rămînă unită după votul neașteptat al britanicilor.

Şeful Comisiei Europene a mai subliniat că rezultatul referendumului din Marea Britanie este un avertisment care arată că UE este angrenată într-o luptă pentru supravieţuire împotriva naţionalismului din Europa.

„În urmă cu un an am spus că UE lasă mult de dorit… Acest lucru încă este valabil. Amploarea cooperării noastre este încă prea redusă”, a spus Juncker în discursul său privind starea uniunii.Prea adesea interesele naționale sînt aduse în față. Să nu înțelegem greșit acest lucru — integrarea europeană nu trebuie să pună pe planul secund interesele statelor naționale. Europa nu poate deveni o oală în care se amestecă totul”, a adăugat președintele CE.

Juncker a spus că trebuie construit mai mult. „Vrem o Europă mai bună. Europa nu merge pe calea naționalizării, dar există divergențe și adesea fragmentări unde este necesar un nou efort din partea UE și acest lucru nu face decît să lase loc populismului galopant”, a afirmat el.

„Nu putem accepta acest lucru pentru că populismul nu rezolvă probleme. Populismul creează probleme şi trebuie să fim atenţi la asta şi să ne protejăm împotriva lui,” a mai precizat oficialul.

Juncker a reiterat că negocierile privind separarea Marii Britanii de UE ar trebui să fie iniţiate „cît mai curînd posibil” şi a subliniat că, deşi Comisia Europeană „respectă şi regretă” decizia britanică, relaţiile cu Londra trebuie să continue „într-o manieră amicală”.

Oficialul european a mai afirmat şi că „accesul nelimitat” la piaţa internă europeană necesită acceptarea „accesului liber pentru persoane şi bunuri”.

Totodată, președintele Comisiei Europene a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să-și facă o armată. „În fiecare zi, lumea devine tot mai mare şi Europa tot mai mică, din punct vedere demografic şi economic. Dacă vrem să ne menţinem influenţa în lume este clar că trebuie să colaborăm. Europa nu mai poate depinde doar de capacitatea militară a statelor membre. Trebuie să avem un comandament militar în sânul Uniunii Europene şi să ne orientăm către o forţă militară comună. Acest lucru trebuie să fie în completare cu NATO. Cooperarea ne este de folos, pentru că lipsa ei costă Europa între 20 şi 100 de miliarde de euro pe an”, a spus acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?