Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Politolog: Rusia ar putea face din Transnistria o parte a sa

14 sep. 2016,, 11:18   Politică
4290 3
Политолог: Россия может сделать Приднестровье своей частью
Foto: novostipmr.com

Decretul preşedintelui autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, cu privire la realizarea rezultatelor referendumului republican din 17 septembrie 2006 e prea puţin probabil să fie iniţiativa lui proprie.


De această opinie este politologul ucrainean Dmitrii Levusi, care a acordat un interviu pentru un portal ucrainean.

El consideră că "Şevciuk a coordonat totul din timp cu Kremlinul, mai concret – cu vicepremierul Dmitrii Rogozin".

"Formularea noului decret privind «armonizarea legislaţiei transnistrene la legile Rusiei»este folosită de la începutul anilor 2000. Aşa că acesta este un refren vechi, care, din motive nu prea clare, iarăşi este fredonat. Dacă acesta este un şantaj din partea Transnistriei, atunci Kremlinul ar putea alipi acest teritoriu la Rusia, însă numai dacă situaţia internaţională se va înrăutăţi pentru el", a spus expertul.

El a amintit că, pe plan economic, Transnistria depinde în totalitate de Federaţia Rusă.

"În pofida industriei care activează, această regiune este una depresivă, din punct de vedere social. Rusia achită pînă acum din buget cîte -15 pentru fiecare pensionar din regiune. Înainte de ultimele alegeri prezidenţiale, candidaţii chiar au mers la Moscova să convină asupra majorării volumului de asistenţă. În afară de aceasta, Transnistria consumă practic gratuit gazul rusesc. Dacă e să le adunăm pe toate la un loc, reiese că Rusia asigură 70% din bugetul transnistrean", a remarcat politologul.

Colegul său din Rusia Ivan Preobrajenski, consideră că, în pofida decretului emis, Kremlinul nu a luat încă "o hotărîre definitivă în privinţa Transnistriei".

Pe 7 septembrie Evgheni Şevciuk, a semnat Decretul cu privire la realizarea rezultatelor referendumului republican din 17 septembrie 2006. Potrivit documentului, "direcţia prioritară a politicii interne a RMN este ajustarea sistemului de drept al Transnistriei în conformitate cu legislaţia federală a Federaţiei Ruse". Şevciuk a cerut Guvernului să formeze "o comisie specială de stat" şi pînă la 1 noiembrie să i se prezinte "planul privind ajustarea legislaţiei RMN la legislaţia federală a FR şi termenul de realizare a acestuia".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?