NASA: Pămîntul se încălzeşte într-un ritm fără precedent în ultimul mileniu. Ce ne aşteaptă

NASA: Pămîntul se încălzeşte într-un ritm fără precedent în ultimul mileniu. Ce ne aşteaptă
Foto: independent.md

Înregistrările temperaturilor de la anul 1800 încoace arată că în ultimii zeci de ani încălzirea s-a accelerat într-un ritm nemaivăzut de 1000 de ani.

 

E foarte greu de crezut că vom reuşi să menţinem încălzirea globală în limita agreată de naţiuni anul trecut, afirmă Gavin Schmidt, un om de ştiinţă din cadrul NASA, conform The Guardian.

Deja anul acesta temperatura medie globală a crescut cu 1,38 grade Celsius faţă de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maximă stabilită, de 1,5 grade Celsius, agreată printr-un acord semnat anul trecut la Paris.

Iulie a fost cea mai fierbinte lună de cînd se măsoară temperaturile. De altfel, fiecare lună, începînd cu octombrie 2015, a venit cu un nou record.

Chiar dacă măsurătorile nu se fac de foarte multă vreme, mostrele de gheaţă analizate şi sedimentele arată că Pămîntul nu a mai trecut printr-un proces de încălzire atît de accentuată în ultimul mileniu.

Ce s-a întîmplat în ultimii 30 de ani este fără precedent, explică Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale, în cadrul NASA. „Este fără precedent în 1000 de ani. Nu există nicio perioadă care să fi trecut prin acest trend (…)”, a mai spus omul de ştiinţă.

Pentru a menţine încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius, trebuie ca emisiile de dioxid de carbon să fie urgent şi semnificativ micşorate. „Ceea ce este foarte puţin probabil (să se întîmple – n.red.) “, explică Gavin Schmidt. Potrivit acestuia, pînă acum nu s-au luat măsuri nici pentru ca emisiile să ducă la o încălzire de cel mult 2 grade Celsius. Prin urmare, viitorul e sumbru.

Gavin Schmidt este de părere că există riscul de 99% ca 2016 să fie cel mai fierbinte an din istorie. În acest moment, recordul este deţinut de 2015, care l-a „preluat” de la 2014. Avem de-a face, prin urmare, cu situaţia în care fiecare an vine cu un nou record de temperatură.

„Trendul pe termen lung este cel care ar trebui să ne îngrijoreze şi nu există dovezi că acesta va trece. Dimpotrivă, există destule care să ne facă să credem că se va menţine”, mai spune omul de ştiinţă.

„Nu există pauză în această încălzire a temperaturilor. Cei care cred că procesul încălzirii se va opri văd lumea în roz. E o problemă cronică a societăţii pentru următorii 100 de ani”, mai afirmă Schmidt.

Cei care ar putea pune la îndoială afirmaţiile reputatului om de ştiinţă trebuie să ştie că un studiu recent a arătat că mai e nevoie de numai cinci ani în care nivelul emisiilor de dioxid de carbon să se păstreze la acelaşi nivel, pentru ca şansa de a menţine încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius să fie pur şi simplu eliminată. Dacă în următorii cinci ani nu facem nimic, intrăm pe un drum fără întoarcere.

Dacă lucrurile vor sta ca şi pînă acum, atunci clima se va încălzi într-un ritm de cel puţin 20 de ori mai repede decît media din ultima sută de ani, arată NASA.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu3 comentari

РМ 4 sep. 2016,, 14:56

1. ГЛОБАЛЬНОЕ ПОТЕПЛЕНИЕ — ЛОЖЬ ВЕКА!
1 сентября, 2016 21:, ничерта не смыслящий не только в экологии! Но вот когда в твоем фигваме крыша будет в дырочку - почувствуешь не только похолодание зимой и неимоверную жару летом!!!-!!!

Climate Catastrophe Canceled 1 sep. 2016,, 22:00

https://dotsub.com/view/19f9c335-b023-4a40-9453-a98477314bf2

ГЛОБАЛЬНОЕ ПОТЕПЛЕНИЕ — ЛОЖЬ ВЕКА! 1 sep. 2016,, 21:36

Раскрыв страшную тайну британских ученых, хакеры, как честные люди, решили рассказать о ней по секрету всему свету - три тысячи документов и электронных переписок были выложены в интернет на всеобщее обозрение.

Согласно переписке британских ученых с сотрудниками НАСА и научных университетов США, как минимум последние несколько лет проблема глобального потепления, которую столь тщательно муссируют, была сплошным надувательством.

"...Особо любопытным является также ставшее достоянием общественности письмо профессора Фила Джонса (Phil Jones), возглавляющего Центр по изучению климата (Climate Research Unit) Университета Восточной Англии. Оно датировано 1999 годом. В послании сообщается, что профессор "только что проделал один трюк Майка, увеличил температуру для каждого периода за последние 20 лет (с 1981 года) чтобы скрыть тот факт, что она понижается"..."

http://www.mirprognozov.ru/prognosis/climate/globalnoe-poteplenie--loj-veka/ru

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load