X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Atmosfera dinainte de alegeri poate fi caracterizată drept o „liniște înaintea furtunii” – expert

29 aug. 2016,, 14:51   Politică
4939 1

Foto: noi.md

Chiar dacă atmosfera generală din pragul alegerilor prezidențiale pare liniștită, poate fi vorba de o liniște înaintea furtunii, consideră analistul politic Ion Tăbîrță, vicedirector al Centrului „Politicon”, notează NOI.md.


În opinia politologului, guvernarea se comportă așa de parcă nu ar interesa-o subiectul alegerilor prezidențiale, cu toate că nu este așa, opoziția proeuropeană nu se poate mobiliza pentru a înfrunta guvernarea, iar cea prorusă face mutual jocul actualei puteri, urmîndu-și propriile scopuri.

”Teoretic, avem trei subiecți electorali principali – stînga prorusă, guvernarea și dreapta proeuropeană. La moment, «după cum stau calculele hîrtiei», stînga prorusă pornește favorită, datorită cristalizării și coagulării sale în jurul socialiștilor conduși de Igor Dodon. Guvernarea are atuurile sale pentru competiția electorală de la sfîrșitul lunii octombrie. Aici ne referim, în special, la resursele administrative, susținerea mediatică și posibilitățile materiale. În ceea ce privește dreapta proeuropeană, ea trece printr-un proces dureros și prelungit de reformatare, iar un eventual succes sau prestanță bună la scrutinul prezidențial ar putea contribui la reușita acestui proces”, a comentat Ion Tăbîrță într-un interviu acordat portalului tribuna.md.

Analistul politic și-a mai exprimat convingerea că un președinte, fie prorus, fie proeuropean, nu va putea provoca schimbări geopolitice imediate. Importanța lui geostrategică va crește în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, cînd șeful statului poate favoriza sau defavoriza una dintre cele două tabere geopolitice, explică Tăbîrță.

Analistul a mai remarcat că PDM ar putea avea fie un candidat oficial pe care va miza la modul real, fie unul camuflat. „Dacă va candida domnul Lupu sau domnul Candu, atunci aceasta înseamnă că PDM mizează pe ei în calitate de pretendenți reali în cursa pentru președinție”, a punctat Tăbîrță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?