X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Muncii nu are de gînd să indexeze salariile pedagogilor. În pofida legii (DOC)

26 aug. 2016,, 11:00   Societate
12853 3

Минтруда не собирается индексировать зарплаты педагогов. Вопреки закону (DOC)
Foto: portofel.ru

Dumitru Barbalat


Ministerul Muncii a propus indexarea salariilor pedagogilor, începînd cu 1 septembrie, cu 8,6%. Aceste schimbări se mențin în proiectul hotărîrii Guvernului nr.381/2006, publicat pentru consultări publice.


La 12 august a fost publicat articolulDe ce Ministerul Muncii ascunde adevărul despre majorarea salariilor? Sau de ce salariile pedagogilor urmează a fi majorate nu cu 8,6%, ci cu 34,5%»

Concomitent cu articolul, autorul a expediat o adresare către Ministerul Muncii, pentru clarificarea situației. Și, deși din start, prin telefon, i s-a transmis, că un răspuns oficial nu va fi, răspunsul totuși a sosit.

În răspuns, viceministrul Muncii Raisa Scai a comunicat, ținînd cont de problemele de competențăale instituției (anume așa și a comunicat), precum că calculele Ministerului sînt corecte, dat fiind că, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, «salariile lunare se reexaminează şi se majorează anual, de la 1 septembrie, pe măsura creşterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia naţională pentru anul gestionar faţă de salariul mediu al cadrelor didactice din învăţămînt real atins în trimestrul IV al anului precedent.»

Propun să parcurgem o mică lecție de alfabetizare pentru a identifica doi indicatori – leafa medie preconizată pentru anul curent și salariul mediu al cadrelor didactice din învăţămînt atins în trimestrul IV al 2015. Referitor la leafa medie preconizată pentru anul curent, vom fi de acord cu cea indicată de Ministerul Muncii – 5050 de lei. Cît despre salariul mediu din anul precedent, vom parcurge o mică cale pe pagina electronică a Biroului Național de Statistică.

Expun denumirile astfel, pentru a găsi informația căutată – bns.md, Statistici pe domenii, Statistica salarială, Cîștigul salarial. Și ni se va deschide o pagină în Excell, în care sînt expuse salariile lunare din ianuarie pînă în decembrie pentru a.2014, a.2015 și pînă în mai a.2016, total pe economie, pe ramuri și subramuri.

În prima coloană găsim poziția 85 – ÎNVĂȚĂMÎNT. Vă atrag atenția asupra faptului că acolo nu există niciun subcompartiment în afară de acesta – ÎNVĂȚĂMÎNTUL. Anume ceea ce căutăm și cere Legea – din ÎNVĂȚĂMÎNT. Găsim trimestrul IV al anului 2015 și leafa de 3648,5 lei în octombrie, 3735,3 lei în noiembrie și în decembrie – 3878,5 lei. Deci leafa medie în tr. IV din 2015 a fost de 3754,1 lei, dar nu 4650 de lei.

Să executăm următoarele operații matematice simple – 5050 : 3754,1 x 100% = 134,52%. Ceea ce era necesar să dovedim și să le arătăm TUTUROR, inclusiv TUTUROR pedagogilor și, desigur, celor cu competențe limitate.

Însă viceministrul afirmă, cu referire la o oarecare statistică proprie, precum că calculele noastre nu sînt corecte. Mai mult, ea încercă să ne convingă că, în conformitate cu legea, se aplică nu salariul mediu pe învățămînt, dar cel din învățămîntul real. Deoarece, în redacția de bază a legii menționate figurează sintagma „din învăţămîntul real”. Se afirmă precum că acesta este învățămînt bugetar. Presupunem că au dreptate. Însă nu există o asemenea categorie precum „învăţămîntul real”. Mai mult ca atît, dacă acesta este învățămînt public (bugetar), atunci cu salariul mediu pe învățămînt de 3754 de lei și 4650 de lei (conform datelor Ministerului Muncii) în învățămîntul public (bugetar), ar rezulta că pedagogii din învîțămîntul privat au avut un salariu mai mic de 3754 de ei? DAR ACEST FAPT E ABSURD și greșit.

În plus, celor cu competență le mai amintim că, în conformitate cu Codul educațional din 2014 (Codul – culegere de legi este mai proaspăt decît Legea salarizării bugetarilor din 2005!) există două categorii de învățămînt public și privat! Învîțămînt real NU A EXISTAT și nici NU EXISTĂ!

Și încă ceva. În conformitate cu regulile jurisprudenței (în acest caz, în partea ce ține de definirea tipurilor de învățămînt) sîntem obligați să utilizăm prevederile legii din 2014! Deoarece, în cazul în care între două acte legislative cu aceeaşi forţă juridică (ambele legi sînt legi organice) apare un conflict de norme ce promovează soluţii diferite asupra aceluiaşi obiect al reglementării, se aplică prevederile actului posterior.

Și totuși, în linii mari, principalul lucru nu este că Ministerul Muncii are și utilizează propriile păreri și statistici, care contravin legislației, nu că Ministerul Educației nu reacționează la situație, dar faptul că pînă la 1 septembrie au rămas zile numărate, Guvernul pînă la 1 septembrie nu va mai fi în ședință și nu va lua decizii. Și atunci cerința Legii cu privire la indexarea salariilor pentru 40 de mii de pedagogi nu va fi executată pînă la 1 septembrie, așa cum prevede LEGEA! Iar pentru asemenea chestii deja se cuvine pedeapsă penală. Dar funcționarii, ca întotdeauna, vor soluționa problema cu întîrziere, în septembrie, și vor scrie că se va aplica de la data cuvenită.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?