X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

De ce Ministerul Muncii propune indexării necorecte?

24 aug. 2016,, 18:53   Economie
3857 0

Foto: unimedia.info

La propunerea Ministerului Muncii, Guvernul a adoptat azi hotărîrea cu privire la modificarea Normelor de cheltuieli în bani pentru întreţinerea persoanelor cazate în instituţiile sociale.

Normele au fost indexate cu 6,8%, începînd cu 1 august a.c. Normele de cheltuieli în bani prevăd asigurarea cu produse alimentare, medicamente şi materiale de pansament, îmbrăcăminte, încălţăminte, inventar moale, produse igienico-sanitare, jocuri şi jucării a persoanelor cazate în instituţiile sociale de toate tipurile şi nivelurile.

Ministerul Muncii a afirmat, precum că indexarea de 6,8% a fost efectuată ținînd cont de indicele general de creștere a prețurilor de consum, estimate de către Ministerul Econoiei la 13 iulie a.c. Și în acest context apar unele suspiciuni. Dat fiind că noțiunea de așa numit indice general de creștere a prețurilor de consum nu există. Și apoi la noi este legal ca să ne folosim de indicii calculați de către organul de statistic oficială - Biroul Național de Statistică. Pentru cazul examinat BNS afirmă, precum că indicelele prețurilor de consum în ianuarie-iulie 2016 a fost de 100,06%, față de decembrie a.2015. Inclusiv pentru produsele alimentare – 100,53%; nealimentare – 100,1% și pentru servicii – 99,19%. Drept că același indice estimaț din lună în lună pentru a.c. este deja de 100,19%.

Pentru cazul respectiv ar fi fost normal și profesional corect ca să se ia în considerație și ritmul inflației a valutei naționale, care în a.c. în ianuarie a fodt de 13,4%, micșorînduse treptat și în iulie a fost de 7%. În medie este ceva mai major ca cele 6,8%, estimate de Ministerul Econoiei. Și fosrte important. Oare mai există categorii de oameni (să nu le zic proști), nemaivorbind de demnitari de stat, care mai cred că indicele prețurilor de consum poate fi mai mic ca ritmul inflației leului? Și că toți comercianții - en gro și cu amănuntul, sînt atît de darnici că își vînd marfa cu un preț mai jos decît ritmul inflației și la prețul cel dictat și acceptat de piață?

Pentru cei care au posibilitatea și vor bineficea de pomana statului fie și de 6,8%, va fi o mică, dar totuși bucurie în viața lor de toate zilele, des cu scîrbă și nevoi. Dar pentru cei care calculează necorect și cu pafos afirmă despre succese, ar fi normal să mai recitească și să memorizeze abecedarul funcționarului public, inclusiv și al celor cu demnitate.

Dumitru Barbalat

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?