Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

CJI: Principalele neajunsuri ale presei din Moldova sînt propaganda şi manipularea

24 aug. 2016,, 09:30   Politică
4027 1
ЦНЖ считает, что основными недостатками молдавских СМИ является пропаганда и манипуляции
Foto: omg.md

Tendinţele de încălcare a normelor deontologice şi cele de utilizare a tehnicilor de propagandă şi manipulare s-au menţinut, iar în unele cazuri s-au amplificat şi diversificat.


Aceasta este concluzia celui de-al treilea Raport de monitorizare "Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton", lansat marţi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Monitorizarea realizată de CJI în lunile mai, iunie şi iulie a cuprins mai multe instituţii media – posturi TV, portaluri de ştiri şi versiuni online ale unor publicaţii săptămînale. Printre subiectele monitorizate s-au numărat evenimente de actualitate internă: congresul de constituire a Partidului Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, alegerea unui nou preşedinte al PLDM, vizita la Chişinău şi Tiraspol a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, reţinerea şi arestarea omului de afaceri Veaceslav Platon şi declaraţiile fostului şef de direcţie din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, referitoare la frauda bancară produsă în Republica Moldova. Printre subiectele de actualitate internaţională monitorizate se numără eliberarea din detenţie a aviatoarei ucrainene Nadejda Savcenko.

Mai frecvent abateri de la normele deontologice au fost constatate în ştirile Publika TV, RTR Vesti, REN TV, Jurnal TV, Sputnik.md şi, într-o măsură mai mică, la Deschide.md şi la Ziarul Naţional. O parte dintre instituţiile monitorizate au distorsionat faptele, favorizînd unii actori politici şi defavorizîndu-i pe alţii, prin text şi imagini. Posturile ruseşti retransmise în Republica Moldova prezintă consumatorilor autohtoni subiectele referitoare la Ucraina de o manieră tendenţioasă şi propagandistică, exclusiv din perspectiva Federaţiei Ruse şi în detrimentul informării complete şi echidistante.

CJI le recomandă în continuare jurnaliştilor să evite prezentarea unilaterală a faptelor şi să se conducă exclusiv de normele Codului deontologic şi de standardele de calitate în jurnalism. Managerii şi editorii instituţiilor mass-media sînt sfătuiţi ca subiectele să fie selectate în funcţie de interesul public şi să nu transforme presa în instrumente de propagandă şi de manipulare a opiniei publice.

Pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului, recomandarea este să urmărească modul în care radiodifuzorii asigură pluralismul de opinie şi respectă legislaţia autohtonă.

Raportul a fost realizat în cadrul campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase - "Stop Fals!", desfăşurate de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia VIP a Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?