Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Președintele AȘM, criticat de un om de știință (VIDEO)

23 aug. 2016,, 15:45   Societate
4701 3
Молдавский ученый раскритиковал президента АНМ
Foto: nbm.md

Directorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Ilie Donica, a criticat activitatea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, "pentru cheltuieli fabuloase şi profanarea ştiinţei" şi cere demisia acestuia.


Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că "în decursul ultimilor trei ani Gheorghe Duca de 42 de ori s-a aflat în călătorii peste hotare, cheltuind pentru acestea peste 300 de mii de lei".

"Potrivit calculelor mele, preşedintele AŞM minimum 100 de zile se află în afara ţării, iar dacă luăm în considerare că acesta lucrează încă în două locuri – la Institutul de Chimie şi la Universitatea de Stat din Moldova, atunci apar întrebări în privinţa calităţii muncii sale", a spus el.

Donica a comunicat că la institutul pe care îl conduce activează peste 280 de persoane şi ei toţi împreună cheltuiesc pentru călătorii de două ori mai puţin decît Duca.

Potrivit omului de ştiinţă, Duca nu prezintă niciun raport asupra cheltuielilor sale, cu toate că şeful Direcţiei politici a AŞM, Igor Serotilă, a spus că "Duca raportează despre fiecare călătorie".

Totodată, savantul a atras atenţia şi asupra "activităţii ştiinţifice voluminoase suspecte a preşedintelui AŞM".

"Potrivit informaţiilor de pe site-ului personal al preşedintelui, el este autor a 1500 de articole ştiinţifice şi 70 de monografii, fapt ce trezeşte suspiciuni, deoarece mulţi laureaţi ai premiilor naţionale pe parcursul vieţii scriu circa 300 de articole ştiinţifice şi cîteva monografii", a spus Donica.

El consideră că o mare parte dintre lucrările preşedintelui AŞM "nu reprezintă nicio valoare pentru ştiinţă, multe articole sînt alcătuite dintr-o pagină, iar unele monografii au un volum de doar cîteva zeci de pagini". Cu toate acestea, savantul recunoaşte că printre numeroasele publicaţii există şi lucrări de calitate.

Ilie Donica l-a criticat în repetate rînduri pe preşedintele AŞM. El a menţionat că Gheorghe Duca şi soţia acestuia primesc salarii nejustificat de mari: numai în anul 2014, ei au primit din bugetul de stat 900 de mii de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?