Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Banca Mondială va ajuta și alte companii din Moldova să iasă pe piaţa internaţională

19 aug. 2016,, 16:26   Business
3245 0
Всемирный банк поможет еще трем молдавским компаниям выйти на международный рынок
Foto: ruvr.ru

Proiectul Ameliorarea competitivităţii (PAC II) al Băncii Mondiale va finanţa alte trei companii din Moldova şi le va ajuta să iasă pe piaţa internaţională.


Organizatorii proiectului au relatat că asistenţa financiară a fost aprobată pentru trei companii care doresc să exporte pe pieţele Uniunii Europene căpşuni, cereale şi vinuri.

Firma "Impex Business Grup" din raionul Criuleni este specializată în creşterea căpşunilor în seră, conform tehnologiei hidroponice. Ea şi-a propus să-şi îmbunătăţească procesele de producţie şi calitatea produselor pentru a face faţă concurenţei pe piaţa externă. Întreprinderea a solicitat de la "PAC Granturi" susţinerea financiară pentru experţi, inclusiv, din străinătate, în promovare şi marketing şi pentru expertiza unui consultant în hidroponică.

O altă companie care va beneficia de asistenţă financiară din partea "PAC GRANTURI" este "Vinăria Purcari". Deşi e cunoscută peste hotare, fiind chiar unul dintre liderii de piaţă, managerii companiei vor să-şi sporească competitivitatea la export. În acest scop, întreprinderea a solicitat grant pentru studii de piaţă în pieţele ţintă, pentru consultanţă agricolă, tehnologică şi oenologică.

Întreprinderea "Prograin Organic" se ocupă de dezvoltarea agriculturii organice în Republica Moldova, prin iniţierea şi dezvoltarea unui întreg lanţ valoric al cerealelor organice începînd cu instruirea agricultorilor şi finalizînd cu comercializarea produselor organice. Întreprinderea a exportat în Federaţia Rusă, însă, după impunerea embargoului la producţia moldovenească de către autorităţile de la Moscova, managerii companiei au decis să se orienteze la piaţa Uniunii Europene, unde standardele de calitate sînt mai înalte.

Pînă în prezent, în cadrul PAC II au fost aprobate spre finanţare 29 de dosare, alte opt sînt în proces de examinare.

Componenta de granturi a Proiectului Ameliorarea competitivităţii are un buget de $3 mil. Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova pot beneficia de granturi pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanţă, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Pe lîngă granturi, proiectul prevede şi creditare.

Graţie proiectului, agenţii economici îşi vor putea spori calitatea produselor şi a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăţi imaginea companiei, identifica clienţi şi pieţe noi, dar şi vor putea stabili parteneriate pe lanţurile valorice.

Pentru cofinanţare pot depune cereri întreprinderile exportatoare sau situate pe lanţul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaţionale. Totodată, pentru finanţare pot aplica şi întreprinderi din alte sectoare ale economiei. PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019, cu un buget total de $45 mil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?