X 
Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Pomicultorii din Kuban solicită autorităţilor să interzică importul merelor din Moldova

19 aug. 2016,, 15:55   Economie
3789 3
Садоводы Кубани просят власти запретить ввоз яблок из Молдовы
Foto: incupertino.ru

Pomicultorii din Kuban au solicitat Ministerului Agriculturii al Federaţiei Ruse să interzică importul merelor din Republica Moldova.


Despre aceasta scrie РБК cu referire la ziarul „Izvestia”, menţionînd că Uniunea „Pomicultorii din Kuban” a adresat o scrisoare ministrului Agriculturii al Rusiei, Alexandr Tkaciov, expimîndu-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia preţurilor de achiziţie la producţia cultivată de pomicultorii din Kuban, relatează NOI.md.

Potrivit sursei citate, de la 22 iulie curent „Rosselhoznadzor” a autorizat pentru 43 de întreprinderi moldoveneşti exportul de prune şi mere în Rusia. „Fluxul fructelor de import la preţuri de dumping a inundat pieţele Rusiei anume la începutul recoltării masive a roadelor proprii”, au declarat pomicultorii din Kuban, menţionînd că, în definitiv, producţia cultivată în Rusia a rămas nesolicitată. Astfel, preţul la prunele din Kuban a scăzut de la 12-14 ruble pentru 1 kg pînă la 5-7 ruble pentru 1 kg cu ambalaj.

Reprezentanţii Uniunii afirmă că, în urma importului de fructe moldoveneşti, în ultimele două săptămîni numai pomicultorii din Kuban au pierdut peste 120 mil. rub. De la 12 august a început recoltarea masivă a prunelor, pierderile vor constitui suplimentar peste 200 mil. rub., de la 20 august începe recoltarea merelor şi, în cazul menţinerii situaţiei cu importul de fructe moldoveneşti, pomicultorii din Kuban vor pierde pînă la sfîrşitul anului 2016 peste 2 mld. rub., au calculat producătorii.

„În anul 2016 au fost sporite măsurile susţinerii de către stat a pomiculturii sub formă de subvenţii din bugetul federal, dar în legătură cu situaţia creată în mod artificial, programul dezvoltării pomiculturii autohtone este în pericol de compromitere”, au conchis ei, adăugînd la concluziile lor rugămintea de a interzice importul de prune şi mere în perioada de recoltare şi comercializare a fructelor din Rusia.

Trebuie menţionat că încă în vara anului 2014 „Rosselhoznadzor” a interzis importul de fructe din Moldova din cauza necorespunderii lor cu cerinţele fitosanitare. La mijlocul anului 2015 importul a fost reluat în calitate de experiment, iar numărul de companii care au dreptul să livreze pe piaţa rusă s-a majorat treptat. În martie curent „Rosselhoznadzor” a suspendat provizoriu importul prin Belarus pe piaţa rusă a legumelor şi fructelor cu certificate fitosanitare moldoveneşti din cauza suspiciunii de reexportare a merelor şi perelor din Uniunea Europeană.

La 22 iulie „Rosselhoznadzor” a eliberat autorizaţii încă pentru 43 de companii din Moldova de a exporta în Rusia fructe şi pomuşoare. Importul de producţie moldovenească a fost reluat „în calitate de experiment” cu garanţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?