Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Gnatișin: Atribuţiile Transnistriei nu trebuie să contravină intereselor Moldovei

19 aug. 2016,, 11:30   Politică
3622 2
Посол Украины: Полномочия "ПМР" не должны противоречить национальным интересам Молдовы
Foto: asm.md

„Atribuţiile regiunii transnistrene nu trebuie să contravină intereselor naţionale ale statului sau să blocheze funcţionarea lui normală ca subiect suveran al relaţiilor internaţionale”.


Declarația a fost făcută de către ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, care a comentat într-un interviu pentru "UkrInform" intenţiile conducerii Moldovei de a elabora pînă la sfîrşitul anului conceptul acordării statului special Transnistriei.

Gnatișin consideră că "în condiţiile actuale, federalizarea în formă de statut special poate avea consecinţe distrugătoare pentru stat".

În opinia diplomatului, în persoana Transnistriei şi raioanelor de est din Donbass, "Rusia are nevoie nu de o regiune «independentă» şi nu de o parte componentă a Federaţiei Ruse, ci de o pîrghie de influenţă asupra situaţiei din Moldova şi, respectiv, din Ucraina".

El a reiterat poziţia Ucrainei faţă de "integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei, cu acordarea statutului special pentru regiunea transnistreană în componenţa statului unitar şi indivizibil Moldova".

"Ucraina susţine RM în cerinţele privind necesitatea realizării necondiţionate a acordului Summitului de la Istanbul al OSCE din 1999 privind retragerea armamentului şi tehnicii ruseşti de pe teritoriul Moldovei. Sînt îngrijoraţi de prezenţa unei cantităţi mari de astfel de «bunuri» la depozitele de la Cobasna din regiunea transnistreană (peste 20 de mii de tone)", a spus Gnatişin, subliniind că ţara sa susţine "iniţiativele părţii moldoveneşti privind înlocuirea forţelor «pacificatoare» ruse din Transnistria cu o misiune internaţională de poliţie".

Potrivit ambasadorului, Ucraina şi Moldova au parcurs un drum greu către independenţă. „Astăzi sîntem puşi în faţa multor provocări asemănătoare: restabilirea completă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, consolidarea societăţii, depăşirea problemelor perioadei de tranziţie, scăparea de rămăşiţele şi iluziile trecutului sovietic, rezistenţa la influenţa externă", a afirmat șeful diplomației ucrainene.

Gnatişin a spus că comisia de demarcare moldo-ucraineană a încheiat procesul de demarcare a circa 1217 km de frontieră interstatală, inclusiv 447 km pe segmentul transnistrean.

"Trebuie să ajungem doar la un numitor comun pentru identificarea liniei frontierei de stat la patru segmente, care însumează circa 5 km", a spus el.

Pentru reluarea şi creşterea ulterioară a volumelor comerţului bilateral, diplomatul consideră că trebuie "de concentrat eforturile pe trei direcţii principale: activizarea cooperării în implementarea acordurilor de asociere şi zona de comerţ liber cu UE; formarea unui pachet de proiecte de infrastructură comune, a căror realizare va contribui la consolidarea potenţialului de tranzit al celor două ţări, în special deschiderea podului Bronniţa-Unguri pentru transportul auto, precum şi construirea podului Iampol-Soroca (Cosăuţi), cu atragerea fondurilor europene, fapt ce va permite includerea acestei direcţii în reţeaua europeană de transport TEN-T; simplificarea şi accelerarea trecerii procedurilor vamale şi de frontieră, asigurarea completă a transparenţei lor, inclusiv prin mecanismele de control comun".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?