Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Sumă impunătoare: Consilierii lui Leancă plătiți de George Soros

18 aug. 2016,, 17:18   Politică
7643 5

Sumă impunătoare: Consilierii lui Leancă plătiți de George Soros
Foto : gagauzmedia.info

Iurie Leancă i-a cerut miliardarului George Soros suma de 141.750 dolari pe cînd era premierul Republicii Moldova pentru a-i plăti pe patru dintre consilierii săi pe o perioadă de 8 luni, deși aceștia deja primeau salarii din bugetul de stat.


Conform documentelor Fundației Soros publicate de pagina Dcleaks.com, achitarea banilor pentru consilierii premierului Leancă s-a făcut mascat, prin intermediul unui institut din Germania, legile Republicii Moldova nepermițând plata directă a consilierilor guvernamentali.

Fundația Soros a recunoscut indirect autenticitatea documentelor publicate de Dcleaks.com, depunând o plângere la FBI în care reclamă spargerea serverelor sale din SUA. Dcleaks.com a publicat recent scrisorile comandantului trupelor americane din Europa, generalul Breedlove, dar și documentele interne ale Partidului Democrat din Statele Unite.

Un memorandum din 3 iulie 2014 al Fundației Soros arată că trei dintre consilierii premierului Iurie Leancă au fost plătiți din banii miliardarului George Soros în perioada iulie 2013 – iunie 2014. Înțelegerea a fost realizată la cererea expresă a lui Iurie Leancă către George Soros. În vara anului 2014 se prevedea că Leancă va mai rămâne premier până cel târziu în ianuarie 2015 și era solicitată prelungirea programului de finanțare a consilierilor premierului până la acea dată. În memorandumul citat se arată că Iurie Leancă era dependent de acești consilieri și erau subliniate realizările guvernului său în domeniul apropierii de Uniunea Europeană.

4.200 dolari, salariu lunar la Chișinău

Astfel, în vara anului 2014, Iurie Leancă a cerut Fundației Soros suma de 141.750 dolari pentru achitarea salariilor a patru consilieri: Vladislav Kulminski, consilier pentru afaceri interne și Transnistria, Valeriu Prohnițchi, consilier pentru probleme economice, Eugen Sturza, șeful de cabinet al premierului – aceștia fiind plătiți din banii lui George Soros începând cu anul 2013, pe lângă ei fiind inclusă în listă și Liliana Vițu, consilier pentru comunicare. Suma achitată de George Soros pentru fiecare din consilierii lui Iurie Leancă urma să fie de 4.200 dolari lunar, cca 70.000 de lei moldovenești la cursul valutar din acea perioadă, cheltuielile fiind defalcate lunar pe o perioadă de 8 luni.

Problema virării banilor

Memorandumul Fundației Soros arată că datorită constrângerilor legale din Republica Moldova nu puteau fi făcute plăți directe către consilierii premierului. Cei patru consilieri urmau să fie recompensați prin intermediul unei organizații germane, Institut für Europäische Politik, unde urmau să contribuie la redactarea unui studiu despre Transnistria care să justifice achitarea acestor onorarii, institutul urmând să primească suma de 6.750 dolari pentru intermediere. Fundația Soros Moldova a susținut menținerea consilierilor în echipa lui Iurie Leancă, însă a refuzat să se implice în aranjarea plăților către aceștia.

Plătiți din două surse

Declarațiile de avere ale consilierilor fostului premier Iurie Leancă atestă faptul că a fost pus în practică aranjamentul menționat în memorandumul Fundației Soros, dar și că aceștia au fost salarizați din bugetul Republicii Moldova în calitate de angajați guvernamentali. Astfel,Eugen Sturza declară că în anul 2014 a primit salariul de șef al cabinetului premierului în valoare de 159.714 lei, dar și un onorariu de 443.130 lei de la Institut für Europäische Politik pentru realizarea cercetării „Moldova Strategic Conflict Research”. Valeriu Prohnițchi a primit de la Guvernul Republicii Moldova un salariu de 125.581 lei în anul 2014, iar de la Institut für Europäische Politik suma de 31.852 dolari SUA. Liliana Vițu a încasat ca purtătoare de cuvânt a premierului Iurie Leancă un salariu de 144.665 lei, iar de la Institut für Europäische Politik doar 207.338 lei, mai puțin decât colegii săi, ceea ce indică o modificare față de prevederile memorandumului Fundației Soros din vara anului 2014. Pentru Vladislav Kuminski, în prezent angajat al Băncii Mondiale, nu am putut identifica o declarație de venit pe site-ul CNI.

Leancă nu comentează

Ex-premierul Iurie Leancă nu a răspuns la telefon pentru a comenta informațiile din documentul care aparține Fundației Soros, deși i s-a explicat prin intermediul unui mesaj despre ce va fi întrebat. Ulterior, Leancă a scris că va fi disponibil într-o oră pentru a discuta, însă nu a răspuns, din nou, apelurilor telefonice.

Referitor la documentul Fundației Soros, ex-consilierul premierului Leancă Valeriu Prohnițchi a recunoscut că a primit banii respectivi după ce a obținut o bursă din partea instituției respective pentru a realiza o cercetare despre Transnistria. „Totul este perfect legal din câte știu eu. Am achitat impozite pentru aceste venituri”, a precizat Valeriu Prohnițchi. La rândul său, Liliana Vițu a afirmat că banii obținuți de la Fundația Soros au reprezentat onorariile acordate pentru realizarea unui studiu despre care este menționat în document și nu au fost utilizați pentru plata salariilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?