X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Vameșii vor avea un nou Cod de Conduită Etică

17 aug. 2016,, 09:30   Societate
3480 0
Foto: publika.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 17 august curent 24 de chestiuni, inclusiv, remanierile de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Finanțelor va propune o redacție nouă a Codului de Conduită Etică a colaboratorului vamal. Se afirmă că acest proiect a fost elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale Anticorupție pentru anii 2011-2015, adoptată de către Parlament în anul 2014 și va veni să substituie Codul existent, adoptat de către Guvern, în anul 2009. În proiectul Codului sînt 19 puncte. Și tot 19 puncte sînt și în Codul existent. Din Nota explicativă la proiect se poate concluziona, precum că acesta a fost elaborat sub egida noii conduceri a Serviciului Vamal.

Cancelaria de Stat va propune unele modificări și completări în legile ce reglementează statutul și activitatea funcționarilor publici.

În Legea cu privire la statutul personalului Cabinetului persoanelor cu funcţii de demnitate publică este propus, ca la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare, eliberare din funcţie a persoanei cu funcţie de demnitate publică sau în caz de deces al acesteia, personalul încadrat în Cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică căruia i-a expirat contractul individual de muncă şi care nu a fost încadrat în noul Cabinet al persoanelor cu funcţii de demnitate publică vor beneficia nu de o indemnizaţie unică egală cu 6 salarii medii lunare, ci doar de 2 salarii de funcție.

În Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică este propus ca la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcţie, persoana cu funcţie de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 2 salarii de funcţie, cu condiția că a activat nu mai puțin de 2 ani. În asemenea situație, la schimbările dese ale conducătorilor structurilor respective, demnitarii vor fi lipsiți de indemnizații.

Mai multe modificări și completări sînt propuse în Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Conducătorii autorităților publice vor fi în drept să stabilească, cu acordul funcționarului public, un program individual flexibil de muncă. Condiţiile de desfăşurare a concursului pentru ocuparea unei funcții de funcționar public vor fi publicate nu într-o publicaţie periodică, ci pe portalul guvernamental. Actualmente, nu se consideră funcţionar public de demnitate un debutant. Este propus ca această restricție să fie aplicată doar cazul cînd a activat o perioadă mai mică de 6 luni. În prezent în caz de lichidare a autorităţii publice, de reducere a efectivului de personal sau de lichidare a funcţiei publice, funcţionarii publici care nu pot fi transferaţi sînt eliberați din funcţie cu plata unei indemnizaţii unice egale cu 6 salarii medii lunare. Este propus ca această îndemnizație să fie achitată gradual. Pentru un termen de activitate de la 2 pînă la 7 ani – 2 salarii medii lunare, 7 – 15 ani – 4 salarii și cu un stagiu mai mare de 15 ani – 6 salarii medii lunare. Pentru comiterea unor abateri disciplinare, actualmente funcţionarului public i se poate suspenda dreptul de a fi promovat în funcţie în decursul unui an. Termenul de un an, este propus să fie substituit cu doi ani.

În general, se modifică legile care reglementează activitatea funcționarilor publici, sînt introduse unele măsuri mai aspre, pe cînd, concomitent, Guvernul deja a adoptat proiectele de legi cu privire la conferirea statutului de funcționar public special pentru angajații MAI și pentru angajații din instituțiile penitenciare. Ceea ce va majora semnificativ numărul funcționarilor publici - cu cca 20 mii. Deci, pentru unii restricții, iar pentru alții - epoleți, grade speciale de funcționari publici și obligativitatea de a fi pensionați la vîrsta de 50 ani!

Ministerul Muncii va propune unele modificări la Metodologia de elaborare a standardelor ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti. Din denumire va fi exclusă sintagma «pentru profesiile muncitoreşti» și va fi modificată, respectiv, Metodologia, prin extinderea ariei de aplicare. În conformitate cu Strategia de dezvoltare a învățămîntului pentru anii 2015-2020 urmau să fie elaborate cca 200 metodologii de acest fel. Pînă în prezent au fost elaborate doar 30 de standarde ocupaționale. Deci, se caută căi corecte de economisire și generalizare a standardelor ocupaționale, după ce anterior au fost adoptate Strategia și Planul respectiv.

Ministerul Muncii va mai propune retragerea din Parlament a proiectului legii cu privire la fondurile de pensii facultative, care în noiembrie 2013 a fost adoptat în prima lectură. Iar la acordul comun al Guvernului și Parlamentului din martie a.c. s-a decis ca proiectul respectiv să fie retras și revizuit integral. Se muncește operativ – în noiembrie 2013 proiectul a fost votat în prima lectură, în martie a.c. s-a decis să fie retras și déjà în august a.c. va fi luată o decizie definitivă. Mai mult ca posibil, că o altă redacție, după revizuirea integrală, nu va mai fi elaborată degrabă.

Ministerul Economiei va propune spre aprobare Balanța energetică de perspectivă pentru anul 2016. Anume că, de perspectivă, pentru anul 2016 în a doua jumătate a lunii august. În cele 15 pagini ale textului respectiv al Balanței se expun o sumedenie de cifre. Dar lipsește deja mai bine de 5 ani principialul și principialul indicator – eficiența energetică. Indicatorul care ar reprezenta eficiența (raționalitatea) utilizării energiei. Ceva de genul celui de-al cincilea fel de energie. Și pentru anul 2015 tot doar în luna august a fost prezentată și adoptată Balanța energetică de perspectivă.

De menționat, că pînă în anul 2005 Biroul Național de Statistică a elaborat și prezentat un raport pe țară cu privire la eficiența a PIB-ului, inclusiv, pe ramurile economiei. Ceea ce oferea posibilitatea de a prognoza, inclusiv, schimbările de preț ale combustibilului în PIB și a producției pe domenii în cazul schimbării (majorării) prețurilor la acesta. Din anul 2005 asemenea posibilitate lipsește. Și atunci apar diverse cifre, unele dintre care sînt fără vreun folos/efect pentru economie și societate.

Este posibil că eficiența energetică ar fi necesar să înceapă de la eficiența activității structurilor existente: ANRE (Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică), AEE (Agenția pentru Eficiența Energetică) pe lîngă Ministerul Economiei și Inspecția Energetică, de asemenea, pe lîngă Ministerul Economiei. Totul se «rotește» în jurul un minister.

Agenția de Stat pentru Protecția Intelectuală va prezenta proiectul privind modificarea tarifelor pentru servicii cu semnificaţie juridică în domeniul protecţiei obiectelor proprietăţii intelectuale. Este propus să fie extins semnificativ nomenclatorul și prețul pentru serviciile respective. Dat fiind faptul că doar în anul 2008 ultima dată au fost efectuate unele modificări ale costurilor serviciilor acordate de Agenție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?