Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Analist politic despre scopurile nedeclarate ale unor candidați la alegeri

16 aug. 2016,, 12:05   Politică
4863 2

Foto: tribuna.md

Nu toți candidații la alegerile prezidențiale din această toamnă vor urmări scopul de a cîștiga alegerile, consideră analistul politic din cadrul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea.


Intervievat de Noi.md, expertul a menționat că deocamdată cursa electorală este marcată de o stare de incertitudine, întrucît puține formațiuni și-au anunțat candidații. Potrivit lui, numărul mare de pretendenți pe segmentul de dreapta este explicabil, întrucît acest sector se află în proces de restructurare.

„Partidele de dreapta în urma acestor alegeri prezidențiale trebuie să lămurească lucrurile și să propună cîțiva lideri clari, care vor fi susținuți prin votul alegătorilor. Nu e obligatoriu ca toți care intră în cursă să urmărească obiectivul de a obține victorie. De obicei, în cursele electorale intră 10-15 candidați dintre care doar 4, maxim 5 nutresc o speranță reală de cîștig, restul urmăresc alte obiective: fie de promovare a propriei imagini politice, fie joacă rolul de candidat spoiler, fie de candidat care consolidează un anumit discurs critic. Este o situație firească pentru democrație, chiar dacă amplifică gradul de manipulare în societate. În cazul dat, cel mai probabil bătălia se va da între candidatul stîngii și candidatul dreptei sau a centrului”, a comentat Ciurea.

În opinia interlocutorului, deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi și liderul PPEM, Iurie Leancă, care și-au anunțat deja participarea la alegeri, urmăresc mai curînd scopul de a-și consolida imaginea politică. Totuși, pe fondalul confuziei existente pe segmentul de dreapta și a eventualelor atacuri asupra principalilor favoriți, cei doi politicieni au anumite șanse.

Referindu-se la candidatura lui Dmitrii Ciubașenko la funcția de președinte, propusă de „Partidul Nostru”, analistul a remarcat că acesta va avea un rol limitat. „Miza acestor alegeri pentru Renato Usatîi nu va fi victoria, ci consolidarea unui discurs critic în raport cu guvernarea, cu PD și liderii acesteia, iar lui Ciubașenko îi va reveni acest rol de mitralieră îndreptată împotriva PD-ului. Cu atît mai mult cu cît Usatîi a spus că în turul II îl va susține pe Dodon”, a adăugat Corneliu Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?