Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Patriarhia rusă îşi face vinărie

13 aug. 2016,, 00:00   Externe
3315 2

Русская Патриархия запустила винное производство
Foto: presedinte.md

Biserica Ortodoxă din Rusia pare a fi decisă să scape de dependenţa de livrările de vinuri pentru nevoile bisericeşti şi planifică să lanseze producţia de vinuri proprii.


Agenţia RBC scrie că plantaţia viticolă şi vinăria sunt amplasate pe un teren de 70 hectare din localitatea Divnomorskoe, ţinutul Krasnodar, pe ţărmul Marii Negre, chiar în apropierea reşedinţei patriarhului rus Kiril.

Vinăria a fost înregistrată pe compania Mezyb în 2015, a cărei fondatori apar Direcţia Finanţe şi Economie a Bisericii Ortodoxe Ruse şi firma Sofrino, o altă subsidiară a Bisericii, care este angajată în producţia de lumânări şi obiecte de cult, scrie Mold-Street.

Activitatea principală a firmei Mezyb, conform registrului, este producţia vinului de struguri şi creşterea strugurilor, producerea alcoolului etilic prin fermentaţie, vânzarea cu ridicata şi cu amănuntul a băuturilor alcoolice etc.

Potrivit RBC, vinăria nu produce încă vin, pentru că viţa de vie a fost plantată în 2012. Aşa că prima producţie va fi abia în 2017. Ziariştii au depistat că o parte din terenul pe care este creată vinăria, a fost cumpărat în anul 2009 de două bănci din Rusia: Bank Moskvî (controlată de familia ex-primarului Moscovei Iuri Lujkov) şi Stolicinîi Torgovîi Bank (STB), şi apoi transferat în proprietatea Patriarhiei Moscovei.

Unul dintre proprietarii STB era afaceristul German Gorbunţov, supranumit şi "bancherul negru". Acesta a declarat pentru RBC că a vrut să facă un cadou pentru Biserică, iar cererea a venit de la BOR, doar că suma nu a fost prea mare pentru bancherul care a deţinut mai multe bănci în Rusia, dar şi Universalbank din Moldova. Cele două bănci ruse au cumpărat terenul şi apoi l-au donat Bisericii, mai scrie Mold-Street.

De notat că Gorbunţov se află la Londra şi a fost dat în căutare de autorităţile din Moldova. În martie 2012, a supravieţuit unei tentative de asasinat, care ar fi fost comise de interlopul Vitalie Proca, condamnat în România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?