X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Sandu despre o altă „afacere misterioasă” a guvernării

11 aug. 2016,, 14:15   Economie
12022 3

Foto: noi.md

După furtul bancar, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este a doua afacere misterioasă în care guvernarea refuză să facă lumină. Declarația aparține liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a semnalat problemele depistate în contractul de concesiune, în cîteva demersuri adresate premierului, Procuraturii Generale și CNA-ului, notează Noi.md.


În opinia fostului ministru, în pofida faptului că există dovezi serioase că contractul de concesionare a fost semnat cu încălcarea legislației, instituțiile statului nu întreprind nicio acțiune.

„Contractul a fost semnat cu încălcarea Legii privind parteneriatul public-privat, a Legii cu privire la deetatizarea proprietății publice. Cîștigător al concursului a fost Asociația persoanelor juridice «Aeroportul Habarovsk» și «Kolomensky Zavod», însă contractul de concesionare fost semnat cu o altă persoană juridică – «SRL Avia Invest», care nu a participat la licitație și nu a demonstrat că satisface criteriile necesare. După noi, aceasta este o încălcare suficientă pentru a declara nulitatea contractului”, a explicat Maia Sandu.

O altă problemă semnalată de reprezentanții PAS se referă la așa-numita taxă de modernizare a aeroportului, în valoare de 9 euro, achitată de fiecare pasager la plecare. Potrivit formațiunii, această taxă este percepută abuziv, lucru confirmat anterior și de CNA. „Din aceste taxe concesionarul va colecta în total 784 de milioane de euro, ceea ce depășește suma de 540 milioane euro, care reprezintă angajamentul concesionarului pentru întreaga perioadă. De asemenea, din contract rezultă că pentru perioada 2023 – 2053 nu sînt prevăzute obligații de investiții pentru concesionar, deci nu știm cum statul va reuși să impună angajamente suplimentare”, a punctat Sandu.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesionare pentru o perioadă de 49 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?