Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova este o zonă de tranzit și «refugiu» pentru teroriștii activi și potențiali

3 aug. 2016,, 14:18   Societate
3032 0

Молдова служит зоной «убежища» и транзита для активных и потенциальных террористов
Foto: gagauzinfo.md

La inițiativa Serviciului Informare și Securitate Guvernul a adoptat un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului și a propus abrogarea Legii în vigoare, aprobată în anul 2001.


Se afirmă, precum că proiectul respectiv a fost elaborat în conformitate cu unele prevederi din Planul de acțiuni pentru executarea cerințelor Acordului de Asociere RM-UE și Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO pentru anii 2014-2016.

SIS afirmă că azi Moldova este o zonă de tranzit și «refugiu» pentru teroriștii activi și potențiali și aceasta impune activități respective de prevenire și combatere a terorismului..

Esența noului proiect de lege, în comparație cu legea în vigoare, poate fi determinat prin compararea obiectivelor activității de combatere a terorismului din legea în vigoare și proiectul în cauză.

În prezent activitatea de combatere a terorismului constă în: protecţia persoanei, societăţii şi statului împotriva terorismului; prevenirea, depistarea, curmarea activităţii teroriste şi atenuarea urmărilor acesteia, depistarea şi eliminarea cauzelor şi condiţiilor de desfăşurare a activităţii teroriste.

În proiect este prevăzut deja în detaliu, că obiectul și sfera de reglementare va determina cadrul juridic și organizatoric al activității de prevenire și combatere a terorismului în Republica Moldova, modul de coordonare a activității subdiviziunilor specializate, a acțiunilor întreprinse de autoritățile publice centrale și locale, de asociațiile obștești, de persoanele cu funcții de răspundere, precum și drepturile, obligațiile și garanțiile persoanelor în legătură cu desfășurarea activității de prevenire și combatere a terorismului.

De asemenea se deosebește și definiția dată pentru terorism, în legea existentă și cea din proiect. În lege terorismul este ideologia violenţei şi practica de a influenţa prin violenţă luarea unor decizii de către autorităţile publice sau organizaţiile internaţionale, însoţite de intimidarea populaţiei şi/sau de alte acţiuni violente ilegale. În proiect terorismul se definește ca fenomen cu grad sporit de pericol social, caracterizat printr-o ideologie radicală și practică de influență prin violență.

Actul de terorism este definit în Codul penal, în art. 278, prin provocarea unei explozii, a unui incendiu sau săvîrşirea altei fapte care creează pericolul de a cauza moartea ori vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, daune esenţiale proprietăţii sau mediului ori alte urmări grave, dacă această faptă este săvîrşită în scopul de a intimida populaţia unui stat ori o parte din ea, de a atrage atenţia societăţii asupra ideilor politice, religioase ori de altă natură ale făptuitorului sau de a sili un stat, o organizaţie internaţională, o persoană juridică sau fizică să săvîrşească sau să se abţină de la săvîrşirea vreunei acţiuni, precum şi ameninţarea de a săvîrşi astfel de fapte în aceleaşi scopuri. Infracțiunea respectivă se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 12 ani. Aceeaşi faptă săvîrşită de un grup criminal se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani. Cele săvîrşite de o organizaţie criminală soldate cu decesul unei persoane din imprudenţă - cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Iar actul terorist săvîrşit prin omorul mai multor persoane - se pedepseşte cu închisoare de la 16 la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.

În proiect este extinsă semnificativ lista autorităților responsabile pentru prevenirea și combaterea terorismului. Aceste responsabilități le vor avea: Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Sănătăţii, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciul Vamal, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Naţional Anticorupţie, precum și Autorităţile administraţiei publice locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?