X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În Moldova este analizată posibilitatea implementării sistemului "Baby-box"

3 aug. 2016,, 12:37   Societate
2284 0
В Молдове рассматривается возможность внедрения системы "бэби-бокс"
Foto: gorodkovrov.ru

În Moldova este examinată posibilitatea implementării sistemului "Baby-box".


Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru a fost discutat, marţi, la şedinţa Clubului de Presă "Respectarea dreptului la viaţă a copilului".

Iniţiativa în cauză a venit din partea unui grup de mame tinere, care au organizat colectarea semnăturilor printr-o petiţie on-line, în susţinerea implementării acestui sistem. În opinia lor, sistemul "Baby-box" va permite salvarea vieţii copiilor de care mamele vor sa se dezică. Ele au venit cu această idee după ce, la finele lunii iulie, doi nou-născuţi au fost abandonaţi de către mamele lor imediat după naştere în tomberoane pentru gunoi. Unul dintre ei a fost salvat.

Trei ani în urmă la Institutul Mamei şi Copilului a fost creat un "Baby-box", în care se puteau fi lăsați, anonim, copiii nedoriţi. Însă baza legală nu a fost creată, de aceea în scurt timp au renunţat la acest sistem. Mamele consideră că sistemul "Baby-box" trebuie să existe, căci este mai bine să existe posibilitatea de a abandona copilul anonim, ca să fie plasat la o casă de copii, decît să fie ucişi copiii.

Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, are o atitudine rezervată faţă de ideea instituirii sistemului "Baby-box" în Republica Moldova. Potrivit ei "ca urmare a implementării sistemului "Baby-box", copilul nu-şi poate realiza dreptul la identitate şi că instituirea acestui mecanism ar încuraja, de fapt, abandonul pruncilor".

"Sistemul în cauză contravine standardelor internaţionale în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi nu este susţinut de UNICEF", a spus Bănărescu.

Avocatul pledează pentru crearea unor servicii de ajutorare a femeilor cu sarcină nedorită, precum şi intensificarea activităţilor educative, de informare a tinerilor despre viaţa intimă şi măsurile de protejare de o sarcină nedorită, precum şi despre sistemul de protecţie/asistenţă de care poate beneficia o tînără care se află în asemenea situaţie critică. Participanţii "mesei rotunde" au convenit să revină la discuţii în luna octombrie. În acest timp ei intenţionează să studieze detaliat sistemul de funcţionare a "Baby-boxelor" şi experienţa statelor, unde este implementat acest sistem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?