Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Un singur regulament privind împădurirea nu va rezolva problema

3 aug. 2016,, 14:40   Societate
2788 1

Положение по облесению есть. Когда будут и сами леса?
Foto: tur.md

La propunerea Ministerului Mediului a fost aprobat Regulamentul privind efectuarea lucrărilor de împădurire a terenurilor cu destinație publică și privată.


Rеgulamentul respectiv a fost elaborat în contextual dezvoltării mecanismului de implementare a Legii nr.1041/2000 pentru ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate, inclusiv, sub aspectul reglementării procesului de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră din contul terenurilor degradate.

Regulamentul include întreg procesul de împădurire: de la etapa de identificare a terenurilor pînă la trecerea în starea de masiv a culturilor silvice plantate, precum și supravegherea calității gestiunii acestora.

Alocarea terenurilor pentru împădurire va fi efectuată prin două modalități: cu păstrarea dreptului de proprietate asupra terenurilor și cu transmiterea acestora în proprietatea statului – entităților silvice de stat.

Obiectul lucrărilor de împădurire îl vor constitui terenurile degradate cu o suprafață nu mai mică de 5 ha.

De menționat, că actualmente, conform informației Agenției «Moldsilva» și datelor din Cadastrul funciar, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul ţării și se extinde pe o suprafață de 419 mii hectare, din care păduri – 374,5 mii hectare. Și această stare se menține pe parcursul ultimilor ani, fără ca suprafețele împădurite să fie extinse. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri se află în proprietatea statului (86,9%), restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi doar 0,6% - de proprietari privați.

În prezent, starea fondului forestier din Moldova este una dezastruoasă din cauza tăierilor ilicite, arendei pădurilor, degradării resurselor forestiere şi a micşorării stabilităţii şi rezistenţei biologice. Astfel, 40 la sută din suprafaţa totală a fondului forestier este ocupată de arboret necorespunzător condiţiilor staţionale. Activitatea din silvicultură s-a redus doar la lucrările de recoltare a masei lemnoase şi realizarea ei. Totul este axat în jurul veniturilor.

De menționat, că nu există o statistică oficială privind consumul real de masă lemnoasă nici la nivel central, nici la nivel local. Pe parcursul ultimilor ani au fost semnate cca 850 de contracte de arendă a fondului forestier pe o suprafaţă de cca 8,1 mii de hectare, dintre care au fost reziliate prin judecată sau de comun acord doar 150 de contracte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?