X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Regulament cu privire la evidența a persoanelor care necesită cămine avem. Dar cînd vor fi și căminele?

3 aug. 2016,, 14:30   Societate
2515 0

Положение о порядке учета лиц, нуждающихся в общежитие, есть. А когда будут сами общежития?
Foto: diez.md

La propunerea Ministerului Dezvoltării Teritoriale și Construcțiilor Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de evidență a persoanelor care necesită acordarea spațiului locativ în cămine și modul de folosire și administrare a căminelor.


Prin aprobarea regulamentului respectiv a fost abrogat regulamentul existent, aprobat de Sovietul Miniștrilor R.S.S.M. nr.214 din 21.06.1984. Regulamentul respectiv a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la locuințe din a.2015, care prevede, că un asemenea regulament urma să fie aprobat de către Guvern pînă la 01.01.2015.

În conformitate cu afirmațiile ministerului de resort, pînă la adoptarea regulamentului respectiv, nu exista vreun document, care ar fi prevăzut modul de evidență a persoanelor care necesită acordarea spațiului locativ în cămine, precum și modul de administrare și folosire a căminelor.

De menționat, că proiectul regulamentului respectiv a fost avizat în prealabil de către toate celelalte 15 ministere, de Academia de Științe, Camera de Licențiere, Centrul Național Anticorupție, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Primăriile: Chișinău, Bălți și Gagauz-yeri, alte autorități teritoriale, Federația Sindicatelor și Federația Patronală.

Un lucru birocratic enorm și completamente insuficient, dat fiind faptul că aproape nici una din structurile semnatare ale proiectului nu au și nici nu vor mai avea în proprietate/gestiune cămine, pentru care se va aplica regulamentul nou aprobat. Mai mult decît atît, nici în nota informativă a ministerului la proiect nu sînt careva date despre existența în prezent a căminelor. Nu se pomenește nimic nici despre careva planuri de construcție pe viitor a căminelor.

Deci, a fost elaborat și aprobat, cu mare întîrziere, un regulament doar pentru satisfacția cerințelor legii respective, care nu are nici o perspectivă în lipsa posibilității statului să construiască cămine, fie și studențești, fie departamentale/ministeriale sau pentru unele categorii de bătrîni și pentru cei cu dezabilități.

Bine că ministerul nu a mai insistat asupra faptului că regulamentul a fost elaborat în conformitate cu o careva Directivă.

Deși, dacă vom examina regulamentul respectiv mai minuțios, vom vedea că în calitate de cămine se utilizează case de locuit, special amenajate sau reamenajate, blocuri locative sau secții separate. Iar reamenajarea blocurilor locative în cămine se va face în conformitate cu legislația în vigoare.

În plus, vă reamintim, că în conformitate cu prevederile Legii cu privire la locuințe, persoanele care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare mai dispun de dreptul de a le privatiza pînă pe data de 31 mai 2018. După expirarea aсestui termen, apartamentele neprivatizate ar putea trece în proprietatea administrațiilor locative. În mun. Chișinău sînt cca 4000 de locuințe neprivatizate.

Oare nu pentru aceasta a și fost aprobat regulamentul respectiv? Căci emai mult decît posibil, ca unele dintre acele apartamente să fie reamenajate în cămine, în conformitate cu legislația în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?