Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Avocat: Platon trebuie să beneficieze de protecție din partea autorităților Ucrainei

2 aug. 2016,, 13:15   Politică
7717 3
Адвокат: Платон должен быть обеспечен защитой властей Украины
Foto: totul.md

Trei martori din dosarul privind frauda bancară din Moldova, în care figurează și omul de afaceri Veaceslav Platon, au fost lichidați fizic.


Declarația aparține avocatului lui Platon, partenerului firmei juridice „Pravosvet” Denis Șkiptan și a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de la Kiev. Potrivit avocatului, lichidarea fizică a martorilor are legătură cu dosarul intentat de autoritățile Moldovei în privința lui Platon, informează NOI.md.

„Noi deținem informație că trei martori care figurează în dosarul lui Veaceslav Platon au fost lichidați fizic. Motivele nu se cunosc, ancheta se va clarifica, însă există temeri că aceste evenimente sînt legate de dosarul în care clientul meu figurează îăn calitate de martor. Nu dorim să admitem ca clientul meu să aibă aceeași soartă”, a spus Denis Șkiptan.

Potrivit avocatului, extradarea lui Platon în Moldova este imposibilă. „Această informație ne impune să întreprindem tot ce e posibil pentru a nu admite extradarea lui Platon în Moldova. Autoritățile Ucrainei trebuie să înțeleagă că sînt obligate să asigure drepturile și securitatea cetățeanului său. Miza este nu doar libertatea clientului nostru, ci și viața lui. Solicităm ajutorul organelor abilitate și a lui Petro Poroșenko personal, pentru asigurarea securității cetățeanului Ucrainei, omului de afaceri Platon. Informația apărută în presă despre aceea că a fost găsit pașaportul lui ucrainean fals nu corespunde adevărului”, a menționat avocatul.

Potrivit lui Șkiptan, apărarea este dispusă să prezinte anchetei copia pașaportului pe numele lui Veaceslav Nikolaevici Kobalev (familia lui Platon indicată în pașaportul ucrainean – nota red.) și adeverința despre schimbarea numelui pînă la obținerea cetățeniei Ucrainei în anul 2002. Totodată, avocatul insistă că Platon a renunțat la cetățenia Moldovei și Rusiei.

Imediat după reținerea lui Platon avocații lui și-au exprimat teama pentru viața acestuia. Astfel, avocatul Gleb Seghida a relatat, pe 28 iulie, că apărarea a expediat o sesizare pe numele reprezentantului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului cu rugămintea de a se implica în procesul de judecată și a nu admite „lichidarea fizică a omului de afaceri”.

Amintim că pe 25 iulie, șeful Procuraturii Anticorupție din Moldova, Viorel Morari, a comunicat că Veceaslav Platon a fost anunțat în căutare internațională, iar pe numele acestuia a fost emis un mandat de arest, omul de afaceri fiind suspectat de complicitate la scoaterea ilegală a unor sume mari de bani din „Banca de Economii”.

În seara aceleași zile s-a anunțat despre reținerea lui Platon la Kiev de către Serviciul de Securitate al Ucrainei. Ulterior, procuratura Generală a inițiat procedura de extradare a suspectului în Moldova.

Instanța de judecată din Kiev, pe 28 iulie, l-a plasat pe Platon sub arest pe un termen de 40 de zile. În opinia avocaților omului de afaceri, „este posibil că asupra judecătorlor se fac presiuni din partea autorităților interesate din Moldova”.
Luni,1 august, apărarea lui Platon a contestat decizia privind arestarea preliminară pentru 40 de zile. Contestarea va fi examinată de Curtea de Apel Kiev.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?