Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sturza: Moldova se află în vizorul a cel puțin patru grupări criminale

2 aug. 2016,, 09:55   Politică
11355 13

Sturza face dezvăluiri: Moldova se află în vizorul a cel puțin patru grupări criminale
Foto: ipn.md

Fostul prim-ministru Ion Sturza, susține că începînd cu anul 2009, Moldova a fost o țintă relativ ușoară pentru tot felul de escroci și aventurieri din fostul spațiu sovietic și în special din zona Federației Ruse, transmite NOI.md


Într-un interviu pentru Europa Liberă, Sturza a declarat că toate aceste scheme se făceau prin intermediul a patru grupări criminale, una dintre care a fost reprezentată de Veaceslav Platon, arestat acum în Ucraina pentru 30 de zile.

“Veaceslav Platon reprezintă o grupare transnațională extrem de periculoasă care a selectat Republica Moldova pentru a-și duce la capăt operațiunile de spălări de bani. Gruparea, pînă în octombrie anul trecut a fost extrem de puternică și era condusă de gruparea lui Alexandr Grigoriev, în mare măsură tutelată de serviciile speciale din Federația Rusă. Doar prin sistemul bancar din Republica Moldova ei au spălat peste 20 de miliarde de dolari într-un timp foarte scurt. Vă dați seama că lucrurile acestea nu se întîmplă pentru că dl Platon de la Chișinău este atît de genial și a pus la punct niște scheme în care a implicat toată lumea. Este o combinație extrem de serioasă, vorbim despre miliarde de dolari, vorbim de sute de milioane de profit care contează foarte mult și eu cred că poate să aibă anumite repercusiuni pentru cei care astăzi aparent le contestă sau, de fapt, vor să le preia”, a declarat Sturza.

Potrivit lui, Republica Moldova se află încă în vizorul a cel puțin trei grupări care o folosesc pentru operațiuni de tot felul. “Una este a lui Serghei Lobanov, care recent a fost reținut la Moscova, protejat de socrul său Andrei Belianinov, șeful vămii rusești, unul dintre apropiații președintelui Putin, care îl avea drept interlocutor la Chișinău pe Ilan Shor pînă nu demult. A treia grupare este gruparea energetică a lui Evghenii Dod, cu Transnistria. Deci, sînt mai multe grupări care astăzi sînt într-o formă sau alta deconspirate și dezintegrate la Moscova, iar fluxurile au rămas și continuă să rămînă, dar sînt preluate de alte persoane, atît la Moscova, cît și la Chișinău”, menționează Ion Sturza. Potrivit lui, numai spălarea banilor în ultimul timp a fost prin Republica Moldova adițional încă 10 miliarde în ultimul an. Deci, este o luptă foarte crîncenă pentru a prelua anumite fluxuri de spălare a banilor, de contrabandă, de furtul resurselor energetice din Federația Rusă. Moldova este un fel de Eldorado pentru așa operațiuni.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?