X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Candu: De Ziua Constituției trebuie să ne amintim de lecțiile trecutului

29 iul. 2016,, 10:50   Politică
2546 3
Канду: В День Конституции мы должны вспомнить уроки прошлого
Foto: privesc.eu

Constituția Republicii Moldova a suferit numeroase schimbări din momentul adoptării acesteia în 1994, însă ea continuă să fie garantul progresului și stabilității. 29 iulie trebuie să fie o zi în care trebuie să ne amintim de lecțiile trecutului pentru a nu admite repetarea vechilor greșeli.


Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul ceremoniei solemne dedicate celei de-a 22-a aniversări a Constituției, organizate la Palatul Republicii, relatează NOI.md.

„În cele două decenii de la adoptarea Constituției, legea fundamentală a Republicii Moldova a trecut prin mai multe reforme constituționale. În acest timp au fost revizuite circa 40 de norme constituționale. Cea mai semnificativă reformă constituțională a fost cea din iulie 2000, care a dus la transformarea republicii semiprezidențiale într-o republică parlamentară. Una dintre moștenirile problematice a acelei reforme care reglementa alegerea șefului statului cu votul a 3/5 dintre deputații aleși a generat numeroase crize politice”, a spus Candu.

„Ca urmare, Parlamentul a fost dizolvat de trei ori, iar referendumul constituțional organizat în anul 2010 pentru revizuirea modului de alegere a președintelui țării nu a fost validat. La șase ani distanță trebuie să recunoaștem că, deși politicului i-a revenit responsabilitatea primară de a găsi consensul necesar pentru soluționarea acestei probleme și neadmiterea unor eventuale crize politice similare, Curtea Constituțională a fost cea care a rupt lanțul vicios, restabilind dreptul cetățenilor de a-și alege președintele”, a menționat spicherul Parlamentului.

„Aniversăm anul acesta 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Cu siguranță, nu a fost o perioadă ușoară pentru țara noastră, dar, în pofida tuturor greutăților, avem datoria de a merge înainte și nu oricum, ci cu lecțiile învățate. Îmi doresc ca în fiecare an, atunci cînd sărbătorim Constituția, simbolurile, independența, să sărbătorim progresul, echilibrul și stabilitatea Republicii Moldova”, a spus el.

„O vorbă bine cunoscută a marelui om și lider politic Nelson Mandela, care în anul 1994, apropo, cînd s-a adoptat Constituția țării noastre, devenea președintele Africii de Sud, spune așa: „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim”. Parafrazînd, la cei 25 ani de independență trebuie să demonstrăm că putem să ne schimbăm, astfel ca Republica Moldova să poată trăi cu adevărat demn și liber”, a conchis Candu.

Precizăm că Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1992 și a intrat în vigoare pe 27 august 1992.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?