Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Expert economic, despre condițiile ”draconice” impuse de FMI

28 iul. 2016,, 10:45   Economie
4824 5

Expert economic, despre condițiile ”draconice” impuse de FMI
Foto : mail.ru

Condițiile care vor fi impuse de Fondul Monetar Internațional ar putea fi destul de draconice pentru Moldova.


De această părere este analistul economic Stas Madan, care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Republica Moldova poate avea un nou acord de finanțare cu FMI în octombrie, doar dacă autorităţile vor îndeplini pînă atunci un set de acţiuni prioritare impuse de FMI, transmite NOI.md.

„Trebuie să înțelegem că în relația Moldova-FMI s-a progresat, s-a dat un oarecare credit de încredere autorităților de la Chișinău, însă o decizie finală urmează să fie luată în octombrie. Deci este un credit de încredere condiționat cumva, pentru că este scris negru pe alb: în condițiile în care autoritățile vor îndeplini pînă atunci un set de acțiuni prioritare, vom avea și acordul de finanțare, și memorandumul propriu-zis”, a afirmat analistul.

Întrebat dacă presupune acest acord și un angajament al autorităților moldovene de a înlătura acele pericole financiare din sectorul bancar, expertul a spus că acest lucru trebuie să fie în capul agendelor prioritare. Asta deoarece în toate comunicatele emise de FMI în urma întîlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, s-a pus accent în primul rînd pe lipsa de transparență în sectorul bancar și toate efectele care le-a generat, efecte pe care le trăim, de altfel, și acum, urmare a furtului din sectorul bancar.”

Stas Madan se arată interesat cum autoritățile vor reuși pe deplin îndeplinirea condițiilor impuse de FMI, în condițiile în care în două luni intrăm în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.


„Evident că între aceste acțiuni prioritare și promisiunile electorale este o contradicție evidentă. Sectorul bancar este prioritar, pentru că FMI, ca orice creditor, vrea să fie sigur că plasamentele pe care le efectuează în Moldova nu vor fi deturnate și vor fi utilizate exact conform destinației. Însă, pe lîngă această condiție, sînt încă multe altele, pe care nu le cunoaștem, dar s-ar putea să fie destul de dure. Dacă judecăm după comunicatul care a precedat acest comunicat al Fondului Monetar Internațional, contextul economic general care era descris acolo era destul de negativ și deci condițiile vor fi destul de draconice”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?