Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Platon a ajuns în vizorul structurilor de forță din Rusia

27 iul. 2016,, 11:05   Politică
4300 4

Платон оказался в поле зрения силовиков из России
Foto: realitatea.md

În Rusia ar putea fi intentat un dosar penal în cazul lui Veaceslav Platon, pe al cărui nume autoritățile Moldovei au emis recent un mandat de arest.


Businessmanul suspectat de complicitate la „jaful secolului” ar putea deveni figurantul unui dosar penal în cazul spălării banilor veniți din Rusia prin scheme financiare ilegale. Acest fapt l-a comunicat ziarul moscovit „Kommersant”, cu referire la surse din cadrul organelor de drept din Rusia, relatează NOI.md.

Organele de drept ale Rusiei ar putea iniția un dosar penal pe numele lui Platon potrivit legislației interne în baza faptului că businessmanul, în afară de cetățenia Moldovei și a Ucrainei, mai deține cetățenia Rusiei. Potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Rusiei, lui i-ar putea fi aduse acuzații în baza a două articole ale Codului penal, și anume a art. 159 și 210. Ele prevăd o pedeapsă pentru escrocherie și organizarea unei grupări criminale.

Dacă structurile de forță vor intenta un dosar penal în cazul lui Platon, acestea, ca și colegii lor ruși, ar putea cere extrădarea lui în Rusia.


Dosarele penale despre care a comunicat MAI al Rusiei țin de eventuala implicare a lui Platon în realizarea schemelor ilegale de scoatere a sumelor mari din Rusia în Moldova, sub forma perceperii de către instanțele moldovenești a datoriilor mari de la firmele rezidente ale Federației Ruse. Mijloacele au fost percepute în favoarea diverselor companiilor din toată lumea, inclusiv a structurilor off-shore. Astfel de scheme s-au aplicat în perioada 2010-2013 și în ele s-ar fi implicat „Moldindconbank”, în care Platon deține un pachet de acțiuni mic.

Precizăm că la 25 iulie șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a comunicat că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională și pe numele lui a fost emis un mandat de arest.

Ieri, 26 iulie, a apărut o informație potrivit căreia Serviciul Securității al Ucrainei (SBU) l-a reținut pe Platon la Kiev. Ulterior, Procuratura Generală a inițiat procedura de extrădare a suspectului în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?