X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Braghiș: Moldova nu se va alătura niciunui bloc militar

19 iul. 2016,, 17:10   Politică
5495 15
Брагиш: Молдова не вступит ни в один военный блок
Foto: agora.md

Autoritățile moldovene nu au dreptul să încalce prevederile Constituției privind statutul neutru al Moldovei.


În viitorul apropiat republica nu se va alătura niciunui bloc militar, inclusiv NATO. Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu oferit RIA „Novosti” de către ambasadorul Moldovei în Rusia, fostul prim-ministru al RM, Dumitru Braghiș, relatează NOI.md.

Braghiș a specificat că aspectul militar al unui Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO (IPAP) nu face parte din lista domeniilor prioritare. „Trebuie să înțelegem că cooperarea Moldovei cu NATO în cadrul IPAP este orientată spre atingerea unor obiective individuale și aspectul militar al cooperării noastre nu se află în prim plan. IPAP prevede conlucrare în planificarea măsurilor de răspuns în cazul unor situații excepționale și calamități naturale. Se mai prevede cooperarea în domeniul asigurării păcii și securității, fapt ce îi permite Armatei Naționale a Moldovei să participe la operațiunile ONU de menținere a păcii în Irak, Afganistan și Kosovo”, a comunicat el.

Potrivit lui, lista documentelor semnate de reprezentanții Moldovei și NATO este limitată de inițiativele de pace. „Niciun document din cele semnate în cadrul cooperării noastre nu prevede aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică”, a menționat șeful misiunii diplomatice a RM în Rusia.

Braghiș s-a arătat convins că colegii săi din Guvernul Rusiei înțeleg că Moldova trebuie să respecte statutul de neutralitate. „Se cunoaște că, în conformitate cu Constituție, Moldova este un stat neutru. Astfel, potrivit legislației în vigoare, este clar că Moldova nu poate adera la niciun bloc militar și eu cred că colegii ruși sînt conștienți de acest lucru”, a răspuns Ambasadorul RM la mesajele privind temerile colegilor străini legate de respectarea statutului neutru de către autorităţile Moldovei.


Precizăm că anterior ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a ieșit cu declarații contradictorii cu privire la perspectivele de aderare a Moldovei la NATO și respectarea statutului neutru de către aceasta. În unele interviuri el a spus că neutralitatea Moldovei este un fals fără valoare, în timp ce în altele a respins acuzațiile, precum că autoritățile intenționează să revizuiască statutul de neutralitate al statului. „Dacă Moldova va intra în conflict cu un stat convențional X, nici o organizație și nici o țară nu va ieși în apărarea noastră”, a spus în acest an Șalaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?