Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Topul întreprinderilor de stat cu cele mai mari pierderi în 2015

18 iul. 2016,, 18:46   Economie
3325 0

Список самых убыточных госпредприятий в 2015 году
Foto: jurnal.md

Un nou record negativ au doborît întreprinderile de stat.


Anul trecut cele 245 de întreprinderi de stat, au înregistrat pierderi de 728,2 milioane lei, de două ori şi jumătate mai mult ca în 2014 şi de şapte ori peste reyultatul din anul 2013, arată date făcute publice de Agenţia Proprietăţii Publice (APP).

Este adevărat că în anul 2015 a crescut şi numărul întreprinderilor de stat: de la 202 în 2014 la 245 în 2015. Dar numărul mai mare nu semnifică şi eficienţă.

Din lista de întreprinderi de stat se evidenţiază trei mari şi importante companii, care şi deţin poziţiile de lider în sens negativ.

Patru ani de pierderi la Moldelectrica


Lider detaşat al clasamentului este Moldelectrica, cu pierderi de aproape jumătate de miliard de lei, de 2,7 ori mai mult, decît în 2014. Este deja al patrulea an la rînd cînd această întreprindere-cheie din sectorul energetic raportează pierderi.

Moldelectrica gestionează reţeaua de transport a energiei electrice şi asigură dispeceratul sistemului. Ea a beneficiat în ultimii 10 ani de împrumuturi de zeci de milioane de dolari pentru modernizarea utilajelor de la BERD şi Banca Mondială, dar continuă să raporteze pierderi uriaşe

Exact un an în urmă, administraţia Moldelectrica a solicitat majorarea de 3,5 ori a tarifelor pentru transportul energiei, dar a obţinut de la ANRE o creştere cu 60%.

Anul viitor vom reveni la acest subiect şi atunci aţi putea beneficia de o ajustare a tarifelor", a promis atunci, Octavian Lungu, director ANRE

Nu am cerut şi nu avem nevoie că să ne da-ţi tarife, care să ne asigure profit. Am cerut doar ca acestea să acopere măcar nivelul cheltuielilor şi să nu generăm pierderi. Cu o astfel de abordare veţi duce de râpă întreg sistemul energetic", declarat revoltat atunci Ghenadii Dîmov, managerul Moldelectrica

Încotro zboară AIR Moldova


Pierderi-record a înregistrat şi AIR Moldova, aproape 227 milioane de lei, de 250 ori mai mari decît în 2014, cînd a avut un mic profit de 1,2 milioane de lei

De notat că anul trecut la companie a fost schimbat managerul, dar se pare că aceasta nu a dus la o îmbunătăţire a situaţiei

Urmează în top, Calea Ferată din Moldova, care menţine stabil nivelul pierderilor anuale la circa 100 de milioane de lei. Şi aici după s-a schimbat în 2015, managerul general, dar aceasta a fost rezultatul avansării lui Vladimir Cebotari în funcţia de ministru al Justiţiei.

În pofida planurilor ambiţioase anunţate de noul manager Iurie Topală, CFM continuă evoluţia exterm de proastă.

Restul întreprinderilor de stat au pierderi de 10 milioane de lei şi mai puțini, iar o serie au şi profit.

La capitolul profit în 2015, lider este Moldtranslectro cu o cifră de peste 30 de milioane de lei, care vine după pierderi de peste 90 de milioane lei în 2014. Profitul este însă pe hîrtie, pentru că întreprinderea se ocupă de gestionarea creanţelor şi datoriilor din sistemul energetic moldovenesc.

După Moldtranslectro urmează Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio, circa 15 milioane de lei. Urmează Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală cu 27 de milioane lei (în 2014 11,2 milioane de lei) Aeroportul Internaţional Chişinău, cu peste 20 de milioane de lei şi întreprinderiea Registru cu 10,5 milioane lei.

De notat că Aeroportul Internaţional Chişinău a rămas ca întreprindere de stat, dar care oficial nu are operaţiuni şi doar încasează anumite venituri de la compania Avia Invest.

Cum a ajuns Aeroportul Internaţional Chişinău cea mai profitabilă întreprindere de stat


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?