Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ceban: Dacă Chirtoacă e sincer, să vină la Palatul de Cultură al Feroviarilor

18 iul. 2016,, 11:35   Capitala
2819 1
Чебан: Если Киртоакэ искренен, пусть придёт в ДК железнодорожников
Foto: tsn.md

Adunarea constitutivă a grupului de inițiativă pentru problemele organizării referendumului privind demiterea primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, va avea loc la 18 iulie, începînd cu ora 18:00, la Palatul de Cultură al Feroviarilor, din capitală.


Acest fapt a fost comunicat de către reprezentantul societății civile Victor Chironda și consilierii municipali din Partidul Socialiștilor (PSRM) în cadrul conferinței de presă desfășurate după ședința serviciilor Primăriei din 18 iulie, comunică NOI.md.

„Este dreptul legitim al chișinăuienilor de a solicita desfășurarea referendumului, de a-l organiza, a-și exprima votul și atitudinea negativă sau pozitivă față de activitatea lui Chirtoacă. Rugăm să difuzați comunicatul nostru și așteptăm chișinăuienii care vor să fie parte a grupului de inițiativă să vină la Palatul de Cultură al Feroviarilor astăzi, 18 iulie, la 18:00, cu buletinul de identitate. Numai cei care au viză de reședință la Chișinău pot face parte din componența grupului de inițiativă și colecta semnături. Ceilalți pot veni să ne susțină”, a comunicat Chironda.

Președintele fracțiunii socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a menționat că ședința operativă a serviciilor Primăriei din 18 iulie, la care a asistat, a confirmat incompetența lui Chirtoacă în administrarea orașului. „În nouă ani el n-a învățat să se orienteze în ceea ce vorbește. Începînd de la numărul de benzinării, care sînt 217, și nu 103, după cum spune domnul primar, și terminînd cu modul în care se eliberează autorizațiile pentru tejghele și gherete. Noi ținem minte foarte bine că rețeaua de gherete „Cofee Time” aparține familiei primarului și legalitatea eliberării autorizațiilor amplasării lor în tot Chișinăul inspiră mari dubii. Ne-am distrat cu ceea ce am auzit astăzi. El a făcut din ședința Primăriei un spectacol în maniera lui specifică”, a menționat consilierul municipal.

Socialiștii și activiștii societății civile nu-și pierd speranța să-l vadă la adunarea constitutivă a grupului de inițiativă personal pe Chirtoacă. „Dacă el este sincer în ceea ce spune, dacă nu-i este frică să răspundă pentru toate faptele sale și nu va bloca procedura desfășurării referendumului, noi îl invităm să participe la eveniment la 18:00. Acolo vor asista sute de oameni, care așteaptă de la primar răspunsuri la întrebările lor. Noi sperăm că întreg Partidul Liberal nu va împiedica inițiativa noastră nici la nivelul Parlamentului, unde face parte din coaliția de guvernare, nici la nivelul CEC, nici la nivelul instanțelor de judecată. Numai acolo noi vom reuși să aflăm ce gîndesc în realitate chișinăuienii”, a conchis Ceban.

Anterior au avut loc cîteva dezbateri publice în problema desfășurării referendumului pentru demiterea lui Chirtoacă. Conform bilanțului lor, părțile au decis că variantele de bază ale înlăturării din funcție a primarului general de Chișinău poate fi votarea de către 2/3 dintre consilierii municipali sau plebiscitul, a cărui inițiere a devenit posibilă după expirarea unui an de la învestirea în funcție a lui Chirtoacă – adică de la 11 iulie.

În cazul în care nu se vor întruni 2/3 dintre voturile consilierilor municipali, referendumul poate fi inițiat ca rezultat al colectării a 10% dintre semnăturile locuitorilor municipiului Chișinău. În alegerile locale din anul 2015 numărul de alegători înregistrați a constituit circa 628 de mii de persoane. În acest mod, este necesar de colectat 62 800 de semnături.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?