Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Reprezentanţii societăţii civile şi IPRE identifică priorităţile în lupta cu corupţia

13 iul. 2016,, 19:30   Societate
2287 0
Представители гражданского общества выявляют приоритеты в борьбе с коррупцией
Foto: dailynews.kz

La Chişinău s-a încheiat seminarul "Lupta cu corupţia în sectorul privat", în cadrul căruia reprezentanţii societăţii civile şi Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE) au definit priorităţile în lupta cu corupţia.


Economistul IPRE Eugen Ghileţchi a spus că în prima zi a seminarului participanţii s-au întrunit cu reprezentanţii societăţii civile, în a doua au discutat corupţia din învăţămînt şi medicină. Iar a treia zi a fost dedicată discuţiilor despre modul în care birocraţia contribuia la răspîndirea corupţiei. La discuţii au participat experţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

"Anterior am definit o serie de priorităţi în lupta cu corupţia. Dacă vorbim despre sectorul public, atunci aceasta priveşte finanţarea partidelor politice, cum poate fi îmbunătăţit. Am vorbit şi despre achiziţiile publice, care reprezintă circa 20% din bugetul naţionale, ceea ce anual se ridică la suma de 10 mld. lei. Am discutat cum putem spori transparenţa achiziţiilor publice", a spus Ghilețchi.

Potrivit lui, în cadrul seminarului s-a vorbit despre întreprinderile de stat care "aduc venituri mari şi creează un mediu benefic pentru corupţie".

"Am vorbit despre modul în care putem aplica standardele de sporire a transparenţei la aceste întreprinderi, cum să îmbunătăţim mecanismele de numire a conducerii întreprinderilor de stat, precum şi buna administrare a acestora", a spus Ghileţchi.

El a menţionat că "Moldova luptă de ani buni cu corupţia şi în acest domeniu nu există soluţii simple".

"Este necesar ca autorităţile să demonstreze fermitate în lupta cu corupţia, precum şi că sînt gata să facă abstracţie de la relaţiile personale, în special cumetrismul. Şi cu paşi mici, avînd în vedere toate priorităţile identificate de societatea civilă, putem obţine succes în această luptă", a subliniat expertul.

În cadrul seminarelor va fi elaborat şi transmis autorităţilor un document care va conţine priorităţile de combatere a corupţiei în diferite domenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?