X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Interzicerea difuzării canalelor rusești în Moldova pe timp de pace este inadmisibilă (VIDEO)

13 iul. 2016,, 16:30   Societate
3528 3
Эксперт: Запрет на трансляцию российского ТВ в Молдове недопустим в мирное время
Foto: privesc.eu

Votarea în prima lectură de către Parlament a amendamentelor care reglementează interzicerea difuzării în Moldova a programelor rusești încalcă grosolan Constituția, care garantează dreptul la informație.


O asemenea interdicție ar putea fi justificată doar în caz de război cu partea respectivă, adică cu Rusia. Astfel a comentat inițiativa legislativă copreședintele Consiliului coordonator al organizațiilor național-culturale de pe lîngă Biroul Relații Interetnice, președintele comunității găgăuze din Moldova, Nicolae Terzi, în cadrul unei conferințe de presă miercuri, 13 iulie, informează NOI.md.

Potrivit lui Terzi, inițiativa privind o posibilă interzicere a difuzării programelor ruse în Moldova încalcă grosolan prevederile Constituției. „În acest caz se încalcă art. 34 din Constituție (dreptul la informație – nota red.). Da, există posibilitatea înăspririi regulilor pe piața audiovizualului conform deciziei Consiliului Suprem de Securitate. Însă o asemenea decizie poate fi luată doar în cazuri excepționale – în situații de urgență și în caz de război. Ne aflăm cumva în situație de război cu cineva? Slava Domnului, nu”, a spus expertul.

Președintele comunității găgăuze a menționat că nu trebuie de urmat exemplul Ucrainei, unde se adoptă asemenea decizii. „Acolo asemenea reguli sînt posibile, însă noi nu trebuie să admitem așa ceva la noi. Noi sîntem un stat proeuropean, dar ce vedem? Vedem că sînt luate decizii antirusești și antieuropene. Recent Rita Izsák-Ndiaye (reprezentantul special al ONU pentru minorități, a vizitat Moldova la începutul lunii iulie – nota red.) ne-a spus direct că nu este mulțumită de politica autorităților Moldovei față de minoritățile naționale, inclusiv în domeniul informațional”, a spus Terzi.

Expertul consideră că acest pas, care poate fi perceput ca un „scuipat demonstrativ în spatele lui Rogozin” (vicepremier rus, a vizitat Chișinăul și Tiraspolul pe 5 și 6 iulie – nota red.), nu va aduce Moldovei niciun fel de dividende, ci doar îi va afecta imaginea pe arena internațională. „Am trecut deja prin asemenea experiență atunci cînd vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Moldova nu a avut loc din cauza eșecului semnării planului Kozak. Oare atunci relațiile noastre cu Rusia s-au îmbunătățit? Deloc”, a conchis Terzi.

Amintim că Parlamentul a votat pe 7 iulie în prima lectură amendamentele la Codul audiovizualului. Cele mai contradictorii au fost prevederile care se referă la modificarea balanței lingvistice la difuzarea programelor informative și politice de către posturile locale. Potrivit proiectului de modificare a Codului audiovizualului, posturile de televiziune vor fi obligate să difuzeze programe autohtone cu caracter informativ şi analitic în proporţie de 100%, dintre care 80% - în limba română.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat intenția autorităților moldovenești de a interzice difuzarea emisiunilor rusești în republică drept un pas neprietenos, întreprins în contextul activizării dialogului politic moldo-rus.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?