X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Șalaru: NATO nu va lupta cu Rusia din cauza Transnistriei (VIDEO)

12 iul. 2016,, 11:00   Politică
4805 29
Шалару: НАТО не будет воевать с Россией из-за Приднестровья
Foto: noi.md

Prezența Armatei a 14-a a Rusiei în Transnistria nu corespunde statutului misiunii de pacificare și aceasta trebuie să fie retrasă din regiune.


Aceasta urmează să fie substituită cu pacificatori civili sub mandatul ONU. Anunțul a fost făcut de către ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul unui briefing din 12 iulie, susținut la finalul vizitei sale la summitul NATO, relatează NOI.md.

„În luarea de cuvînt am cerut sprijinul țărilor membre ale NATO pentru înlocuirea actualului format de pacificatori din Transnistria cu o misiune civilă sub mandat ONU. În cazul în care se va accepta, pot fi acolo și pacificatorii ruși, dar civili și sub mandat ONU. Deoarece Rusia, fiind parte a conflictului din 1992, nu poate fi și pacificator. Acordul de pace semnat la Kremlin de Elțin și Snegur (președinții de atunci ai Rusiei și Moldovei – n.red.) a fost un acord între două forțe care au participat la conflict. Atunci cînd o țară este participantă la un conflict, ea nu poate fi și pacificatoare și nu poate garanta pacea”, a declarat Șalaru.

„Foarte mulți politicieni, inclusiv unii din necunoaștere, iar unii din intenție, cum sînt Dodon și alții, fac confuzie între trupele de pacificatori și trupele GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse), care sînt ilegal amplasate în estul Republicii Moldova. Noi avem acest sprijin, dar NATO nu va începe un război cu Rusia doar pentru ca ei să-și retragă armata din Republica Moldova, dar ei vor insista, și nu numai NATO, țările Uniunii Europene, vor insista pe această idee (misiunea de pacificatori civili – n.red.)”, a specificat ministrul, adresîndu-se criticilor săi.

În perioada 8-9 iulie, Anatol Șalaru a participat la Summitul NATO care a avut loc la Varșovia. În cadrul discursului său el a solicitat susținerea inițiativei privind transformarea misiunii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinațională. Ministrul a mai declarat că retragerea trupelor și armamentului Federației Ruse de pe teritoriul Moldovei rezultă din angajamentele ei internaționale.

Aceste declarații au stîrnit o reacție critică a experților în chestiunile de securitate și politologilor, precum și a unor politicieni moldoveni. Astfel, liderul Partidului Socialiștilor a comentat declarațiile lui Șalaru în felul următor: „Nu degeaba în popor se spune: nu e nimeni mai periculos decît un idiot cu inițiativă”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?