X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Poisic: Primăria Chișinău ascunde cheltuielile reale

5 iul. 2016,, 14:15   Capitala
2814 2
Пойсик: Примэрия Кишинёва скрывает подлинность своих расходов
Foto: noi.md

Bugetul municipiului Chișinău pe anul 2016 încă se află la etapa examinării, în pofida faptului că bugetul de stat a fost adoptat.


În legătură cu aceasta, reporterul NOI.md a discutat cu doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, în încercarea de a afla care este procedura de adoptare a bugetului municipal, prin ce se explică tergiversarea adoptării și cît de mult acesta este legat de bugetul de stat.

Mihail Poisic a explicat că la adoptarea bugetului local este important de ținut cont de trei factori. „Pentru a împărți ceva, în primul rînd, trebuie stabilite sursele de finanțare a Chișinăului. În al doilea rînd, sînt anumite capitole ale bugetului local pentru care sînt prevăzute transferuri din bugetul de stat, acestea urmează a fi precizate. În al treilea rînd, pentru a stabili sursele bugetului municipal, este necesar de precizat taxele locale”, a menționat Poisic.

„Mărimea impozitelor este reglementată de politica bugetar-fiscală, adoptată recent. În tot acest timp au fost doar date preliminare pe care le-am discutat, însă ele nu aveau vreun cadru legal. De menționat că în timpul examinării politicii bugetar-fiscale pe acest an au fost multe propuneri care nu au fost incluse în textul final al documentului. Propunerile se refereau și la bugetele locale”, a declarat expertul.

Potrivit lui Mihail Poisic, în cazurile în care bugetul pe anul curent nu este adoptat, se folosește bugetul de anul trecut. „Deja după ce se adoptă bugetul pe anul curent se operează corectări în indicele de anul trecut. Neadoptarea bugetului municipal este un indice negativ, însă aceasta este o consecință a faptului că timp de jumătate de an nu a fost adoptat bugetul de stat”, consideră Poisic.

Problema adoptării bugetului municipiului Chișinău, în opinia expertului, este legată și de problema transparenței cheltuielilor autorităților capitalei. „Anterior, pe site-ul Primăriei erau publicate anual rapoartele financiare privind activitatea tuturor întreprinderilor municipale. Însă din anul 2014 rapoartele nu mai sînt publicate. Nu există rapoarte nici de la Parcul Urban de Autobuze, unde sînt efectuate transferuri de la bugetul de stat, nici de la alte întreprinderi aflate în gestiunea Primăriei. Aceste date nu mai sînt prezentate opiniei publice și este greu de judecat despre aceea cît de eficient este executat bugetul”, a menționat economistul.

„M-am adresat oficial Primăriei, însă nu am reușit să discut direct cu Chirtoacă sau Grozavu (viceprimar de Chișinău – n.red.). Am discutat cu consilierul lui Grozavu și l-am întrebat despre ce fel de transparență europeană poate fi vorba, dacă Primăria nu mai publică rapoartele financiare? Consilierul i-a transmis lui Grozavu această întrebare, iar viceprimarul a răspuns că «toată informația necesară pentru opinia publică se conține în raportul anual al domnului Chirtoacă». Este vorba de raportul în care primarul general de pe 10 pagini încearcă să ne convingă că în orașul nostru totul e bine și frumos”, a spus indignat doctorul în economie.

„Pentru a spune dacă banii au fost cheltuiți bine sau rău, e nevoie de transparență. Pentru aceasta trebuie de prezentat raportul privind executarea bugetului, structura cheltuielilor, transferurile de la bugetul de stat, modul în care acestea au fost cheltuite. Însă datele respective nu sînt publicate. Astfel, ei primesc banii și îi cheltuie pe «sub plapumă»”, a conchis Mihail Poisic.

Anterior, în Consiliul municipal Chișinău s-au purtat discuții aprinse legate de tergiversarea adoptării bugetului municipal pe anul 2016. Consilierii liberali au declarat că bugetul local poate fi adoptat după votarea bugetului de stat. Însă, în pofida faptului că bugetul de stat a fost adoptat pe 1 iulie 2016 în lectură finală, Chișinăul este nevoit în continuare să activeze în baza bugetului local de anul trecut.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?