X 
Arşiţa stiri: 223
Jocurile Olimpice stiri: 292
Transnistria stiri: 1419

Remarcabilul primar al Chișinăului Carol Schmidt s-a născut acum 170 de ani (FOTO)

25 iun. 2016,, 09:15   Capitala
6028 1
Выдающийся глава Кишинёва Карл Шмидт родился 170 лет назад
Foto: locals.md

Astăzi, 25 iunie, marcăm aniversarea a 170-a a nașterii ilustrului primar al Chișinăului de la sfîrșitul secolului al XIX-lea Carol Schmidt, notează NOI.md.


Numele lui Carol Ferdinand Alexandr Schmidt este "înscris cu litere de aur" în istoria Chișinăului. În cei aproape 30 de ani de conducere ai administrației orașului Chișinău, el a contribuit enorm la îmbunătățirea și prosperitatea la acel moment a capitalei Guberniei Basarabia a Imperiului Rus, în ciuda faptului că nu era originar din Chișinău.

Carol Schmidt s-a născut la Bălți la 25 iunie 1846 în familia unui chirurg. Fiind german după tată și polonez după mamă, el reprezenta prin excelență o persoană cu valori europene și cu un caracter puternic.
După ce familia s-a mutat în capitala Basarabiei, Schmidt a fost primit în anul 1857 la Liceul Regional Chișinău, pe care îl absolvește în anul 1863. Anul următor el l-a petrecut în sălile de clasă ale Universității Imperiale de la Kiev, unde a studiat la Facultatea de Fizică și Matematică. Un an mai tîrziu a fost transferat la Facultatea de Drept de la Universitatea Imperială Novorosiisk din Odesa, pe care a absolvit-o cu succes, devenind jurist.



Carol Schmidt a fost ales primar al Chișinăului în anul 1877. La momentul preluării funcției, el avea puțin peste 30 de ani. A ocupat acest post timp de 26 de ani. În timpul cît a fost primar, Chișinăul a căpătat aspectul unei capitale adevărate a guberniei cu un mod de viață european. Anume la sfîrșitul secolului al XIX-lea începutul secolului XX, aici au apărut străzi pavate, a fost dat în exploatare apeductul, a fost trasă energia electrică, au fost construite liniile de tramvai.



El îl cunoștea pe arhitectul rus talentat Alexandr Bernardazzi, colaborarea cu care a adus rezultate semnificative. Sub auspiciile lui Bernardazzi, Chișinăul s-a înnobilat cu clădiri frumoase: Duma Orășenească și Judecătoria Județeană, turnuri de apa, complexul clădirilor Spitalului de Psihiatrie, Gimnaziul „Principesa Natalia Dadiani”, Biserica Greacă, Sinagoga Corală, clădirea Adunării Nobilimii și cu multe alte capodopere arhitecturale.

Perseverența, caracterul puternic, energia și dorința de a-și atinge scopul propus l-au ajutat pe Carol Schmidt să organizeze un sistem eficient de guvernare a orașului. El a reușit să construiască o capitală prosperă, cultivată, frumoasă, care mai tîrziu va fi numit "oraș cu umeri albi de piatră".

În semn de recunoștință pentru meritele primarului, cetățenii au insistat ca una dintre străzile Chișinăului să poarte numele lui Carol Schmidt încă în timpul vieții acestuia. Consiliul municipal a satisfăcut cererea chișinăuienilor. De remarcat faptul că la momentul intrării Basarabiei în România, noile autorități nu au anulat această decizie.

El și-a dat demisia din funcția de primar în 1903, după pogromul evreiesc, fiind puternic marcat de cruzimea și monstruozitatea acestuia. După încheierea carierei sale de primar, a trăit încă 25 de ani, rămînînd pînă la moartea sa, survenită în 1928, la Chișinău, care devenise pentru el, de-a lungul anilor, foarte drag.

În anul 2014, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în cinstea ilustrului primar Carol Schmidt a fost instalat un bust memorial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав