Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experţii apreciază drept critică situaţia procesului de judecată a lui Filat

22 iun. 2016,, 15:42   Politică
8406 4
Эксперты оценивают ситуацию с судом над Филатом как критическую
Foto: bloknot-moldova.md

Experţii şi politologii apreciază drept critică şi tensionată situaţia procesului de judecată asupra fostului premier Vlad Filat.


Colaboratorul Academiei de Ştiinţe a Moldovei Nicolai Ţveatcov a menţionat că toată povestea procesului asupra lui Filat este "un fel de reality-show cu continuare, uneori de calitate impresionantă".

Deputatul din Partidul Socialiştilor Bogdan Ţîrdea consideră că în privinţa lui Filat s-a organizat o "execuţie publică".

"Se vrea nu doar distrus psihologic, fiindu-i create intenţionat condiţii dificile (gen coleg de celulă pedofil, limitarea comunicării, schimbarea permanentă a celulei), dar şi să fie nimicit mediatic şi politic. Iar procesul de judecată este închis deoarece există suspiciuni că Filat ar putea divulga unele secrete şi atunci oligarhilor le va fi tare greu", consideră Ţîrdea.

În opinia lui, împotriva lui Filat şi familiei acestuia a fost demarat un război mediatic.

"Ba arată cum soţia sa se odihneşte în Turcia, ba noul ei automobil, ba apar nişte fotografii cu fiul său cum bea alcool în staţiuni de lux. Mediatic Filat deja a fost nimicit: a fost transformat în răul suprem. Chiar şi susţinătorii lui se tem să spună ceva, pentru a nu fi supuşi aceleiaşi proceduri. Sensul procesului asupra lui Filat este simplu – păpuşarul (Vlad Plahotniuc) le arată celor din elită ce va fi cu ei dacă vor îndrăzni să i se opună sau să-l critice. Iar ştirea de ieri că Filat şi-a pierdut cunoştinţa îngrijorează. Cineva îşi doreşte dinadins ca el să moară şi nu este exclus că va face stop cardiac. Iar odată cu «plecarea»lui Filat, va dispărea şi informaţia despre furtul miliardului", consideră deputatul.

Economistul Alexandru Muravschi a amintit că pînă în prezent Vlad Filat înainta o singură cerinţă: asigurarea unui proces public.

"Această cerinţă este direct sau indirect susţinută de corpul diplomatic şi reprezentanţii diferitor organizaţii internaţionale, care apără democraţia din Moldova. Şi doar autorităţile noastre o ignoră complet. Chiar şi Iosif Stalin organiza procese publice. Putem pune la dubii cît de corecte erau, dar erau publice. Autorităţile noastre oare ce se tem să divulge poporului?", se întreabă expertul.

Ex-deputatul Alexandr Petkov a afirmat că nu intenţionează să se implice în discuţii lungi şi cinice despre starea de sănătate a lui Vlad Filat.

"Este evident un lucru – noi sîntem martorii unui proces care nu are nimic comun cu justiţia. Este vinovat Filat? Posibil. Dar, în acest caz, întotdeauna este loc pentru un răspuns-întrebare: oare numai el este vinovat? Cred că în acest proces persistă un detaliu foarte important: nimeni nu simte că ceea ce se întîmplă este corect. Nici nu poate fi. Această guvernare, care şi-a subordonat complet judecătoriile şi procuratura, Plahotniuc şi alţii cu el, practic au nimerit în plasa întinsă tot de ei. Şi totul din motiv că actualii conducători ai ţării, fiind timp îndelungat aliaţi sau complici ai lui Filat, acum au organizat o răfuială asupra lui, nu judecată. Judecaţi trebuie cei implicaţi în furtul miliardului, care nu putea fi furat fără înştiinţarea şi participarea lui Plahotniuc", a spus Petkov.

Vicepreşedintele Partidului Nostru Nicolai Ţîpovici a recunoscut că "pur omenește îi este milă de Filat".

"Iar în rest – fiecare cum îşi aşterne aşa doarme. Să-şi amintească cum a procedat cu alţii (oponenţii politici - "I"). Uite această atitudine l-a lovit ca un bumerang", a spus el.

Fostul reprezentant al Moldovei la ONU Alexei Tulbure a amintit că fiecare cetăţean al Moldovei, inclusiv demnitarii şi deputaţii, au dreptul la un proces de judecată just şi corect.

"În privinţa fiecărui cetăţean trebuie să se respecte legea. Problema este că noi nu avem un proces corect, iar legea nu se respectă. Rămăşiţele justiţiei şi statului de drept au fost distruse anume de Filat împreună cu Plahotniuc, Ghimpu, Lupu, Candu şi alţii. De unde acum justiţie pentru Filat? Oamenii, din motive necunoscute, nu vor să se pronunţe activ pentru respectarea drepturilor inculpatului Filat. Nu vor nici să ceară solidar un proces deschis în privinţa lui Filat", a menţionat Tulbure.

El a amintit că Filat a promis să explodeze politica moldovenească prin dezvăluiri – promisiune pe care nu a îndeplinit-o.

"Victimizarea permanentă la care recurge Filat pe puţini îi impresionează. Filat şi fără un proces public putea divulga informaţii despre crimele guvernării moldoveneşti. De ce nu o face? Ce nu-i permite să scrie scrisori, să transmită informaţia prin intermediul avocaţilor? Petrenco, Grigorciuc le puteau transmite la libertate, iar Filat nu? Nu cred. Cel din urmă, se pare că încearcă să semneze un pact cu Plahotniuc, iar aceasta este calea spre autodistrugere totală", a scris Tulbure, menţionînd că pledează pentru caracterul public al procesului.

Vicepreşedintele Partidului DA Alexandru Slusari a recunoscut că are relaţii destul de dificile cu Filat.

"Din vara anului 2012, cînd a demonstrat trufie în faţa fermierilor, relaţiile noastre pot fi considerate tensionate. După anul 2013, cînd a capitulat în faţa lui Plahotniuc, la ură s-a adăugat şi dispreţ. Însă ceea ce se întîmplă acum în privinţa lui este o răfuială. Plahotniuc urmăreşte două scopuri. În primul rînd, de a semăna frică între oameni, gen, «uitaţi-vă ce am făcut cu fostul premier şi gîndiţi-vă ce pot face cu voi»...", a menţionat Slusari.

În opinia lui, procesul închis în privinţa lui Filat este unul dintre elementele planului lui Plahotniuc de a instaura dictatură în ţară.

"Procesul închis şi condamnarea lui Filat îi garantează lui Plahotniuc că ţara îşi va primi ţapul ispăşitor în cazul furtului miliardului şi, totodată, oamenii nu vor afla nimic despre starea reală de lucruri în această afacere monstruoasă. Aţi vrut peşte mare în lupta cu corupţia? Poftim. Mărimea jertfei ar trebui să contribuie la calmarea societăţii", consideră Slusari.

El și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că Ilan Şor şi conducătorii instituţiilor de stat care nu au prevenit furtul secolului încă se plimbă la libertate.

"Mişcarea protestatară trebuie suprimată. Acesta este planul lui Plahotniuc. Poporul, societatea civilă, forţele antioligarhice reale trebuie să facă tot posibilul şi imposibilul pentru ca acest scenariu sumbru să nu fie realizat", a menţionat Slusari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?