Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chirtoacă: Primăria s-a împotmolit în corupţie din cauza trecutului sovietic

30 mai. 2016,, 10:57   Capitala
10569 28
Киртоакэ: Примэрия погрязла в коррупции из-за советского прошлого
Foto: noi.md

Manifestarea corupţiei în rîndurile funcţionarilor din cadrul Primăriei Municipiului Chişinău reprezintă o moştenire negativă a trecutului sovietic şi este incompatibilă cu cursul european.


Astfel a reacţionat primarul general al municipiului, Dorin Chirtoacă, la descinderile în casele şi birourile funcţionarilor municipali efectuate săptămîna trecută. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei operative a Primăriei din 30 mai, relatează NOI.md.

Chirtoacă a calificat drept neplăcută situaţia privind reţinerea unui şir de angajaţi ai Primăriei, inclusiv a adjunctului său Vlad Coteţ. Potrivit lui, acest lucru afectează atît imaginea funcţionarilor municipali în faţa chişinăuienilor, cît şi cursul european. „În ţările occidentale au fost stabilite anumite standarde, incompatibile cu astfel de cazuri. Integrarea europeană prevede o disciplină mai drastică. Integrarea eurasiatică, dimpotrivă, este o dictatură totală şi corupţie continuă. Cei care nu-şi doresc dictatură, care nu acceptă moștenirea trecutului sovietic, nu suferă”, a declarat Chirtoacă.

Primarul a menţionat că Vlad Coteţ şi Radu Blaj nu sînt membri ai Partidului Liberal. „Acest lucru nu înseamnă că eu nu mă fac responsabil pentru acţiunile lor. Astfel de cazuri de manifestare a corupţiei trebuie reprimate, indiferent de faptul dacă sînt sau nu sînt membri ai PL. Este foarte neplăcut cînd noi adoptăm decizii importante pentru oraş, în timp ce între noi se află cei care ca pietrele ne trag la fund”, a spus edilul.

Chirtoacă spus care este motivul faptului că funcţionarii Primăriei sînt acuzaţi de corupţie. „Trecutul sovietic e de vină. Unii pînă acum au rămas în el. Trebuie să se respecte supremaţia legii. De acea vă îndemn, colegilor, ori să acţionaţi în cadrul legii, ori acest caz nu va fi ultimul”, s-a adresat primarul general funcţionarilor municipali.

Descinderile în Primărie şi la domiciliul angajaţilor Primăriei din 25 mai au fost efectuate de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în comun cu reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie (PA).

Ulterior, reprezentantul CNA a explicat că împotriva viceprimarului Vlad Coteţ, şefului-adjunct al Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Radu Blaj, inspectorului principal al Inspecţiei de Stat în Construcţii şi doi intermediari au fost intentate 10 dosare penale privind corupţia, abuz de serviciu şi falsificarea actelor oficiale.

La finele lunii februarie, în cadrul Primăriei au mai avut loc descinderi. În urma lor a fost arestat fostul şef interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii Vasile Olaru. El a fost reţinut pentru 30 de zile. Ulterior instanţa a prelungit măsura de reprimare sub formă de arest preventiv.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?