Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Liberalii acuză Rusia de faptul că Moldova a rămas fără păduri

24 mai. 2016,, 14:51   Politică
8104 45

Либерал Мунтяну: В Молдове мало лесов из-за России
Foto: deschide.md

Moldova este cea mai săracă țară în Europa după resursele forestiere.

Iar vinovat de acest lucru se face Rusia Țaristă, care începînd cu anul 1812 a defrișat și a scos din țara noastră peste 20% din fondul forestier.

Este opinia ministrului Ecologiei, Valeriu Munteanu și a fost exprimată în cadrul emisiunii ”Reflector analitic” la postul de televiziune Accent TV.

”Astăzi Moldova este cea mai săracă din Europa sub aspectul împăduririi. Avem doar 10 la sută de împădurire la o medie de 30 la sută a țărilor europene și de 45 la sută a țărilor UE. Nu a fost întotdeauna așa. Trebuie să vă spun că pînă la prima ocupație rusească din 1812, noi am avut în spațiul pruto-nistrean 30 la sută din pădure. În perioada 1812-1918 s-au defrișat 24 la sută din păduri și au fost duse în Rusia Țaristă”, a menționat liberalul.

Pentru a nu permite ”Rusiei Țariste” distrugerea în continuare a pădurilor moldovenești, ministerul Ecologiei a venit cu o inițiativă legislativă privind interzicerea exportului de lemn din Moldova. Astfel, potrivit lui Valeriu Munteanu, nu este vorba despre interzicerea tăierii pădurilor, ci doar despre exportul lemnului peste hotare.

”Noi am venit cu această inițiativă de a opri exportul de lemn brut. Lemnul dacă se taie, să rămînă în RM, și să fie prelucrat, să fie transformat în mobilă, și atunci aceste lucruri se vor opri”, a conchis ministrul.

De menționat, că atît Parlamentul, cît și Guvernul au venit cu o inițiativă în acest sens. Pentru ca inițiativa respectivă să devină lege, aceasta trebuie votată în Parlament în două lecturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?