X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cîte pașapoarte românești au fost eliberate cetățenilor moldoveni?

14 apr. 2016,, 14:15   Societate
19505 10
Сколько румынских паспортов выдано молдаванам?
Foto: nasul.tv

Autoritățile moldovenești nu au informații exacte cu privire la numărul cetățenilor republicii noastre care beneficiază de pașapoarte românești. Jurnaliștii NOI.md au reușit să afle acest număr.


În procesul de elaborare a articolului „Singura resursă ce a mai rămas în Moldova” am solicitat informații Ambasadei României în RM, care ne-a recomandat să apelăm la Autoritatea Națională pentru Cetățenie a României. După ce articolul a fost publicat de la București a venit un răspuns cu informațiile solicitate.

În acesta, în special, scrie că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) activează din 2002. Atunci prerogativele în domeniul redobîndirii cetățeniei i-au fost transferate de la Ministerul Justiției (inițial această structură se numea Direcția Cetățenie și din 2010 - ANC). Pînă în 2002 pentru acordarea cetățeniei române se făcea responsabilă Direcția Generală de Pașapoarte a Ministerului Afacerilor Interne.

În perioada 1 ianuarie 2002 – 11 aprilie 2016 au fost acceptate 385167 cereri pentru acordarea/ redobîndirea cetățeniei române depuse de cetățeni moldoveni.

Potrivit Legii cetățeniei române (nr. 21 din 1991), cetățenia română se acordă sau se redobîndește la data depunerii jurămîntului de credință. După depunerea jurămîntului se eliberează certificatul de cetățenie română. Jurămîntul poate fi depus la sediul ANC sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Românie din străinătate. Autoritatea Națională pentru Cetățenie a eliberat 19507 de certificate de cetățenie la cererea solicitanților care au cetățenia Republicii Moldova, inclusiv a copiilor care au atins majoratul, aceștia beneficiind de un certificat de cetățenie distinct.

În prezent, potrivit situației la 11 aprilie 2016, sînt procesate 89 269 de dosare ale cetățenilor moldoveni, dintre care 731 - în baza articolului 10 al Legii cetățeniei române, adică este vorba despre redobîndrea acesteia.

În ultimii cîțiva ani lumea exterioară a devenit mai accesibilă pentru deținătorii de pașapoarte moldovenești. Ținînd cont de situația economică dificilă din țară, uneori cetățenii noștri sînt nevoiți să obțină a doua sau chiar a treia cetățenie, pentru a obține un loc de muncă în străinătate sau a-și îmbunătăți în alt mod situația materială.

Cu toate acestea, ei rareori se gîndesc că dobîndirea unei alte cetățenii este, de asemenea, și o responsabilitate. Deci, înainte de a lua o decizie privind obținerea cetățeniei unei alte țări, inclusiv cea a României, merită să citești cu atenție textul jurămîntului și legile acestei țări.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?