Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Platforma „DA” a anunţat despre organizarea unei acţiuni ample pe 24 aprilie

31 mar. 2016,, 16:05   Politică
3418 1
Платформа DA объявила о проведении 24 апреля массовой акции протеста
Foto: curaj.tv

Partidul Politic "Platforma DA" va desfăşura o acţiune de protest pe 24 aprilie 2016.


Anunțul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de către liderul partidului, Andrei Năstase.

El s-a arătat indignat de faptul că CEC a respins ieri iniţiativa de desfăşurare a referendumului privind modificarea Constituţiei.

"Această decizie se bazează pe argumente inventate. Colectînd semnăturile, ne-am convins că au fost falsificate şi precedentele alegeri parlamentare. În ţară nu sînt atîţia cetăţeni cîţi au participat la alegeri în unele raioane. Noi am adunat peste 400 de mii de semnături, în timp ce în Constituţie e scris 200 de mii. În această situaţie nu ne rămîne altceva decît să protestăm", a menţionat Năstase.

El a subliniat că Grupul de iniţiativă care a colectat semnăturile intenţionează să conteste decizia CEC la Curtea Supremă de Justiţie.

"Nu ne rămîne altceva decît să obţinem posibilitatea de a ne adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a spus Năstase.

El a mai amintit că "Parlamentul nu a făcut nimic pentru a organiza alegerile prezidenţiale directe".

"Curtea Constituţională a luat asemenea decizie sub presiunea cetăţenilor, 90% dintre care pledează pentru alegeri prezidenţiale directe. Însă a trecut aproape o lună de la decizia CC, mandatul actualului preşedinte a expirat, iar Parlamentul nu face nimic pentru alegerea noului şef al statului. Evident că în asemenea situaţie vom iniţia proteste", a subliniat Năstase.

Membrul Grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor, Stanislav Pavlovschi, a menţionat că "CEC a aruncat la gunoi semnăturile cetăţenilor".

"Sînt acţiuni inadmisibile ale CEC, care a executat un ordin politic al actualei puteri. Cetăţenii trebuie să iasă la proteste pentru a-şi proteja drepturile constituţionale, pentru a proteja democraţia din ţară", a spus Pavlovschi.

Membrul grupului Chiril Moţpan a declarat că "democraţia şi statul de drept în RM au dat faliment, fapt despre care vorbeşte decizia CC".

"Noi sîntem nevoiţi să constatăm că cetăţenii nu au drepturi, nu au stat de drept, nu au Constituţie. Nu ne rămîne altceva decît să protestăm", a spus Moţpan.

Ieri, CEC a respins iniţiativa de desfăşurare a referendumului semnată de peste 400 de mii de cetăţeni. Instituția şi-a motivat decizia prin faptul că "semnăturile colectate nu corespund Constituţiei". În particular, conform Codului electoral, pentru referendum trebuie adunate cel puţin 200 de mii de semnături cu condiţia că se vor colecta cel puţin 20 mii de semnături în jumătate din raioane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?