Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Modul în care autoritățile Moldovei au decis să recupereze miliardul sustras de la BEM

30 mar. 2016,, 12:00   Economie
3955 3
Как власти Молдовы решили возвращать украденный из Banca de Economii миллиард?
Foto: europeanul.org

Autoritățile Republicii Moldova au aprobat modalitatea de recuperare a circa 13,6 miliarde de lei din creditele de urgență rămase restante după furtul miliardului și lichidarea a trei bănci, relatează NOI.md.


Astfel, s-a decis că, începînd cu 1 aprilie, Ministerul Finanțelor va emite și transmite Băncii Naționale a Moldovei obligațiuni de stat în valoare de peste 13,57 miliarde de lei, cu o dobîndă de 5 la sută anual și pe un termen de 25 de ani.

Acest lucru este dezvăluit în raportul de audit independent al situației financiare a BNM pe anul 2015, publicat astăzi. Situația financiară a fost întocmită de Compania „Deloitte Audit” în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară.

Se menționează că Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei au semnat la 9 martie 2016 un Memorandum de înțelegere privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi 1 aprilie 2015 acordate Băncii Naţionale de Ministerul Finanţelor pentru garantarea creditelor de urgenţă.

Se menționează că, potrivit situației de la 25 martie curent, volumul creditelor de urgenţă restante acordate anterior Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a constituit 13 miliarde 567,2 milioane de lei.

Astfel, potrivit Memorandumului semnat, doar pentru plata dobînzii la titlurile de stat (emise în valoare de peste 13,57 miliarde de lei, cu o dobîndă de 5 la sută anual) vor fi necesari 678 milioane de lei pe an. Aceasta fără a lua în calcul și achitarea sumei de bază.

De menționat că la 16 octombrie 2015 au fost retrase licențele de activitate ale Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank-ului și inițiată procedura de lichidare forțată a lor. Creditele urgente eliberate acestora sub garanția Guvernului urmau să fie acoperite pe calea transmiterii Băncii Naționale a Moldovei a obligațiunilor de stat, emise de către Ministerul Finanțelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?