X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ostalep: În fiecare an, zilei de 27 martie i se atribuie o tentă provocatoare

23 mar. 2016,, 10:27   Politică
3281 6
Ostalep: În fiecare an, zilei de 27 martie i se atribuie o tentă provocatoare
Фото: noi.md

Minoritățile etnice din Republica Moldova au dreptul să-și marcheze sărbătorile naționale, cu condiția ca aceste manifestații să nu lezeze onoarea celorlalți cetățeni, susține analistul politic Valeriu Ostalep.


Astfel a comentat diplomatul semnificația zilei de 27 martie, în cadrul unui interviu pentru NOI.md. În opinia intervievatului, modul în care este promovat demersul unionist în Republica Moldova este unul provocator, iar prin aceasta sînt create tensiuni în societate.

„Pentru mine acest eveniment nu poartă nicio semnificație, nu mă regăsesc în el. N-aș fi împotrivă dacă aș auzi că minoritatea română din Republica Moldova a marcat ziua de 27 de martie, așa cum își celebrează sărbătorile naționale alte minorități de la noi – ruși, bulgari, evrei, ucraineni. Faptul că atît de agresiv ni se impune această dată este, din punctul meu de vedere, o creare artificială din partea minorității române a motivelor de ceartă între două popoare. Faptul că ei știu ce fac mă face să cred că fac asta intenționat, pentru a crea o tensiune în Republica Moldova. În fiecare an se încearcă a da zilei de 27 martie o tentă provocatoare”, a explicat Ostalep.

Analistul politic combate ideea promovată cu insistență de unii experți precum că unica soluție pentru readucerea statului în albia normalității este unirea cu România. În opinia lui Ostalep, soluțiile la problemele economice, sociale și administrative ale Republicii Moldova trebuie găsite în interiorul țării, și nu în afara ei.

„Ei ne propun nu soluții de a dezvolta împreună cu noi statul Republica Moldova, dar ne propun să dispărem, pentru că soluția lor înseamnă de fapt: 1. dispariția statului, 2. transformarea noastră într-un județ, aici se numește un guvernator român, judecători români, polițiști români și noi, cei care trăim aici, urmează să ne supunem regulilor lor. Problema că nu știm să ne autoguvernăm și economia țării e la pămînt ține doar de noi. Spațiul public de la noi și așa e plin de români. Pe noi ne consiliază experți români, avem cetățeni români absolut în toate instituțiile statului. Majoritatea populației nu vrea să audă de niciun fel de unire”, a adăugat Ostalep.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?