Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Consolidarea rapoartelor pentru plăţile salariale va reduce povara de raportare a businessului

23 mar. 2016,, 10:30   Business
3430 2
Consolidarea rapoartelor pentru plăţile salariale va reduce povara de raportare a businessului
Foto: sputnik.md

Simplificarea procedurii de raportare către stat prin consolidarea mai multor rapoarte şi transmiterea lor pe o platformă unică, online, va economisi timpul şi banii agenţilor economici.


Este important că această procedură va permite instituţiilor statului să obţină operativ datele în format electronic şi cu mai puţine erori. Noile proceduri de raportare vor fi realizate de o altă reformă promovată în cadrul campaniei Update Moldova.

În prezent, în Republica Moldova, agenţii economici sînt obligaţi să prezinte rapoarte lunare, trimestriale şi anuale atît pe suport de hîrtie, cît şi în format electronic pe diverse platforme online. De exemplu, rapoartele salariale sînt prezentate în număr de patru către trei instituţii de stat în diferit format – pentru declaraţiile fiscale este utilizată platforma e-declaraţii, rapoartele către CNAS şi CNAM sînt prezentate pe platforma e-raportare, iar peste 98% dintre rapoartele statistice sînt transmise pe hîrtie.

Optimizarea raportării către instituţiile publice este o reformă prin care statul contribuie esenţial la simplificarea procedurii de raportare de către business. Consolidarea a patru rapoarte şi optimizarea conţinutului acestora, transmiterea lui prin sistemul e-raportare, includerea pe platforma e-raportare a 19 rapoarte statistice şi două financiare, va acoperi peste 85% din toate formularele statistice.

Specialiştii spun că, în rezultatul reformei, statul va obţine un circuit optimizat al datelor, iar agenţii economici vor economisi timp pentru raportare şi pentru deplasarea la instituţiile statului pentru depunerea rapoartelor pe suport de hîrtie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?