Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ursachi: Hotărîrea instanţei privind transferarea „grupului Petrenco” în arest la domiciliu este ilegală

22 feb. 2016,, 16:08   Politică
7024 5
Урсаки: Решение суда о переводе «группы Петренко» под домашний арест незаконно
Foto: infotag.md
Preşedintele Partidului „Casa Noastră – Moldova”, Grigore Petrenco, şi cei şase susţinători de-ai săi au fost nelegitim transferaţi în arest la domiciliu, în lipsa apărării. Şedinţa extraordinară a Judecătoriei sectorului Rîşcani din 22 februarie a fost una de ochii lumii, cu scopul de a-i induce în eroare pe membrii Comisiei de monitorizare a APCE ce au sosit în Moldova astăzi dimineaţă. Opinia a fost exprimată în cadrul unei conferinţe de presă de către avocata Ana Ursachi, relatează NOI.md.

Ea a anunţat că despre desfăşurarea şedinţei urgente a fost informată prin poşta electronică cu 20 de minute înainte de începutul acesteia. „La 9.42 am primit o scrisoare în care scria că la 10.00 urmează să aibă loc şedinţa extraordinară a Judecătoriei. Eu aveam programată la această oră o întîlnire cu coraportorii Comisiei de monitorizare a APCE Ögmundur Jonásson şi Valentina Leskaj. Am plecat în grabă, dar nu am reuşit să ajung la începutul şedinţei. Hotărîrea a fost pronunţată în lipsa celor trei avocaţi pentru apărarea grupului Petrenco – eu, Vişnevschi şi Rusanovschi”, a menţionat Ursachi.

Ea s-a arătat convinsă că această hotărîre judecătorească a fost adoptată în legătură cu sosirea membrilor Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). „Despre ce ne vorbeşte faptul că timp de 10 minute au fost înştiinţaţi trei judecători, în pofida faptului că aceştia ar putea avea alte şedinţe la această oră? Despre îngrijorarea în legătură cu reacţia delegaţilor APCE, care aveau pe agendă o vizită la instituţia penitenciară nr.13. Aici ei s-ar fi întîlnit cu membrii grupului Petrenco şi, bineînţeles, la ei ar fi apărut întrebări suplimentare”, a spus Ursachi.

În cadrul şedinţei de judecată din 15 februarie, recursul apărării privind schimbarea măsurii de represiune pentru membrii grupului Petrenco a fost respins. Această hotărîre a provocat nemulţumirea susţinătorilor „Partidului Nostru”, Platformei „DA” şi activiştilor civici, care era cât pe ce să provoace tulburări în masă.

Reamintim că Grigore Petrenco şi cei şase susţinători ai săi au fost reţinuţi la 6 septembrie, în cadrul acţiunii de protest din faţa sediului Procuraturii Generale. Inculpaţilor li se incriminează organizarea tulburărilor în masă. Ei riscă pînă la opt ani de privaţiune de libertate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?